İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatikan, Türkiye’nin üyeliğine karşı

12 Ağustos 2004— Ratzinger, Türkiye’nin Avrupa’nın anti-tezi olduğunu da öne sürdü. Başbakan Erdoğan, Ratzinger’in sözlerine tepki gösterdi.

Joseph Ratzinger, Fransız L’Express dergisine verdiği demeçte, “Türkler tarih boyunca, Avrupa’nın karşıtı olan başka bir kıtayı temsil etmiştir. Bu iki coğrafyayı özdeşleştirmek, büyük hata olur. Ekonomik zenginlik uğruna, kültürel zenginlik heba edilmemeli” dedi. Ratzinger, Türkiye’nin kendi geleceğini Avrupa Birliği’nde değil, müslüman ülkelerden kurulu bir siyasi birlik içinde araması gerektiğini söyledi.

‘SALDIRGAN LAİKLİK’

Kardinal Ratzinger, AB Anayasası tartışmalarında Avrupa’nın hıristiyan mirasına ve kökenlerine atıfta bulunulmamasını da eleştirdi. Laiklik ve Fransa’daki kıyafet yasağı uygulamasını da değerlendiren Ratzinger, Fransa’da devlet okullarında başörtüsü, haç ve kippa gibi dini sembollerin taşınmasını yasaklayan kanunu “saldırgan laiklik” diye niteledi ve bunun özellikle müslüman cemaatin içe kapanmasına neden olacağını vurguladı.

ERDOĞAN: VATİKAN AB ÜYESİ DEĞİL

Kardinal Ratzinger’in sözlerine, Tiflis’te temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tepki gösterdi. Vatikan’ın AB üyesi olmadığını hatırlatan Başbakan “Biz AB üyeleriyle birlik oluşturuyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.