İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Reuters özür diledi

Aslı SÖZBİLİR/İSTANBUL

Fener Rum Patriği Bathalomeos’un ‘Türkiye’de din özgürlüğü kısıtlı. Ruhban Okulu AB baskısıyla açılıyor’ sözlerinin gazeteci abartması olduğu ortaya çıktı.

Fener Rum Patriği Bathalomeos’un ‘Türkiye’de din özgürlüğü kısıtlı. Ruhban Okulu AB baskısıyla açılıyor’ sözlerinin Reuters muhabiri tarafından abartıldığı ortaya çıktı. Röportajı yayınlayan Reuters Türkiye muhabiri Gareth Jones, dün Patrik’e e-maille bir özür mektubu yolladı.

REUTERS Türkiye muhabiri Gareth Jones, dünkü gazetelere yansıyan röportajında bazı sözlerini yanlış anladığı için Fener Rum Patriği Barthalomeos’tan bir e-mail mesajıyla özür diledi. Jones, mesajında, yazılı olarak Barthalomeos’a ilettiği sorularına aldığı cevap metninden yola çıkarak hazırladığı haberindeki ‘Patrik: AB Türkiye’ye baskı yapsın’ ifadesinin yanlış olduğunu söyledi. Jones, düzeltme yapacağı yeni metinde bu ifadeyi cevap metninde olduğu gibi ‘Barthalomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasıyla ilgili olarak Türkiye’nin işbirliği konusunda ümitli olduğunu söyledi’ ifadesiyle değiştireceğini dile getirdi.

Fener Rum Patrikhanesi Basın Danışmanı Peder Dositeos Anağnostopulos, dün Hürriyet’e yaptığı açıklamada haberin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söylerken ‘Reuters muhabiri Gareth Jones’un bir hafta önce yazılı olarak e-maille gönderdiği sorulara Patrik Bartholomeos da yazılı olarak cevap vermiştir. Bu metinde iddia edilen ifade kesinlikle kullanılmamıştır’ dedi.

PARASIZ ÖZGÜRLÜK OLMAZ

Türkiye’de din özgürlüğünün kısıtlı ve yüzeysel olduğuna dair ifadenin ise haberde eksik kullanılması sebebiyle yanlış anlamalara sebep olduğunu söyleyen Peder Dositeos, ‘Metnin tamamında kastedilmek istenen Türkiye’de Rum Ortodoks cemaatinin ibadet özgürlüğünün sınırsız olduğu ancak vakıfların ellerinden alınması sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntıdır. Elektrik, su faturalarını ödeyemeyen bir kilisenin yaşamını sürdürebilmesi düşünülemez. Paranız yoksa özgürlük neye yarar? Bunlar hükümet tarafından bilinmeyen şeyler değil. Bu ihtiyaçlarımızı daha önce liste halinde hükümete de bildirdik. Ancak hiçbir cevap alamadık’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.