İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos, Türkiye’yi eleştirdi

8 Ağustos 2004 — Bartholomeos, Avrupa Birliği’nin, Ruhban Okulu’nun tekrar açılması için baskı yapmasını istedi.

Reuters Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanan Türkiye’nin, din özgürlüğü konusunda halen tam bir garanti veremediğini söyledi. Bartholomeos, “Tüm dini hizmetlerin yerine getirilmesi konusunda özgürlüğümüz var, ancak kiliseye ait vakıfları, manastırları, mezarlıkları ve okulları idare hakkımız yok” dedi.

Türkiye’de din özgürlüğü kavramının oldukça kısıtlı ve yüzeysel olduğunu ileri süren Bartholomeos, Avrupa Birliği baskısının, 1971 yılında kapatılan Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasını sağlayacağına inandığını ifade etti. Patrik Bartholomeos, Türkiye’nin, kişi ve din özgürlüğü ihlallerinin sona ermesi halinde AB üyelik sürecinin hızlanacağını kavradığını belirtti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini belirten Bartholomeos, “Avrupa perspektifiyle Müslüman bir ülkenin Avrupa ile ortaklığının, her iki tarafı da barış içinde birarada yaşama ve işbirliğinin mümkün ve faydalı olduğu konusunda ikna edeceğine inanıyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.