İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan´dan anlamlı açılış

Ersin KALKAN

Türkiye Ermeni toplumunun tanınmış işadamlarından Efrim Bağ’ın doğup büyüdüğü Tatvan’a kurduğu fabrikayı Başbakan Erdoğan yarın açacak.

İşadamı Efrim Bağ, çocukluk düşünü gerçekleştirerek doğup büyüdüğü Tatvan’da fabrika kurdu. Türkiye Ermeni toplumunun tanınmış işadamlarından Bağ’ın kurduğu fabrika pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Şu anda üç vardiya 24 saat deneme üretimi yapan Nemrut Bims, Tatvan’ın ilk ve tek fabrikası. 150 usta ve işçisi var. Efrim Bağ, “Amacımız bu fabrikanın istihtam potansiyelini birkaç yılda 1000 kişiye ulaştırmak ve ürünlerimizi tüm Avrupa ülkelerine göndermek” diyor.

Fabrikada bölgeye has pomza taşından yer karoları ve duvar malzemeleri üretiliyor. Depreme dayanıklılığının yanı sıra ısı ve ses yalıtımında da benzer yapı malzemelerine göre avantajlı olan pomza taşının dünyadaki toplam rezervinin yüzde 45’i Türkiye’de.

Nemrut Bims’in ürettiği ve bimsblok adı verilen briketler Irak’a ihraç ediliyor. Ayrıca İsrail’le de ihracaat bağlantısı kuruldu.

Fabrikanın kuruluşunda Bitlis’in eski Valisi Uğur Boran’ın önemli etkisi oldu. Vali, iki kez İstanbul’a gelerek Efrim Bağ’ı yatırıma ikna etti. Efrim Bağ altını çizerek “Fabrika devletten tek kuruş alınmadan yapıldı” diyor ve ekliyor. “Bu işletmenin maliyetiyle İstanbul ya da Tekirdağ’da dört fabrika kurardık. Biz batıda kazandığımızın doğudaki hemşerilerimize istihdam, ekmek ve aş olarak dönmesinin doğru olduğunu düşündük. Son yıllarda ihracaat alanında ilerledik ve Avrupa’dan para kazanmaya başladık. Ahdim vardı, çok sevdiğim ve hiç kopmadığım hemşerilerime hizmet götürmek istiyordum. Fabrikaya servetimin yüzde 70’ini yatırdım. Çocukluk hayalimi gerçekleştirdim.”

Batıdaki zengin işadamlarının servetlerinin yalnızca yüzde 10’unu bölgeye yatırmaları yoluyla sorunların büyük oranda çözülebileceği görüşünü savunan Bağ tüm girişimcilere çağrıda bulundu: “Bölge insanı tertemiz, çalışkan, işine bağlı, son derece misafirperver ve açık gönüllü. Buradaki insanımız bizi otelde yatırtmıyor, zorla evine götürüyor. Gelin, bu insanları doğup büyüdükleri topraklardan koparmamak için yatırım yapalım.”

Yorumlar kapatıldı.