İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Irak’ta ilk kez kiliseler hedef oldu

Güvenliğin bir türlü sağlanamadığı Irak’ta bombalar bu kez de kiliseleri hedef aldı.

Bağdat ve Musul’daki en az 5 kiliseye düzenlenen bombalı saldırılarda ilk belirlemelere göre en az 15 kişinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıların bubi tuzağı yerleştirilen araçlar ve bomba yüklü arabalarla düzenlendiği ifade edildi. Saldırıların akşam ayini sırasında gerçekleşmesi nedeniyle ölü sayısınını artacağından endişe ettiklerini belirten İçişleri Bakanlığı yetkilisi, Bağdat’ta 4, Musul’da da iki kiliseye saldırı düzenlendiğini söyledi. Amerikalı askeri sözcü, Bağdat’taki 4 saldırıdan 3’ünün intihar saldırısı olduğunun tespit edildiğini söyledi. Akşam saatlerinde Bağdat’ın merkezindeki Ermeni kilisesine düzenlenen ilk saldırıdan 15 dakika sonra aynı bölgedeki Asuri kilisesinde bir patlama meydana geldiği ifade edildi. En kanlı patlamanın ise kentin güneyindeki Keldani kilisesinde gerçekleştiği ve 12 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Musul’daki saldırılarda da çok sayıda ölü olduğu belirtilirken kesin bir sayı verilmiyor.

Vatikan, Irak’ta kiliselere düzenlenen saldırıları kınadı. Sözcü yardımcısı Ciro Benedettini, saldırıların korkunç ve Irak’ta kiliseler ilk kez kez hedef alındığı için endişe verici olduğunu söyledi. Benedettini, “Saldırılar, tüm sosyal grupları etkilemeye çalışarak gerginliği artırma girişiminin olduğunu gösteriyor.” diye konuştu. Amerikalı yetkililer, egemenliğin Iraklılara devrinden sonra, istikrarın sağlanmasını istemeyen örgütlerin ülkedeki etnik ve dini ayrılıkları hedef alan saldırılar düzenleyebilecekleri uyarısında bulunmuştu. Bu arada, Irak’ta dün meydana gelen diğer çatışma ve bombalama olaylarında 19 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı.

Türk şirketleri çekiliyor

Irak’ta önceki gün kaçırılan iki Türk TIR şoförünün çalıştığı merkezi Mersin’de bulunan şirketler çalışanlarının serbest bırakılması için buradaki taşımacılık faaliyetlerine son vereceklerini açıkladı. Irak’a taşımacılık yapan Kahramanlı firması sahibi Osman Kahramanlı, “Bundan sonra böyle olaylar yaşandığı sürece Irak’a yük taşımayı düşünmüyoruz. Şu an bırakmış durumdayız, arkadaşlarımızın can güvenliği sağlanana kadar Irak’a taşıma yapmayacağız.” dedi. Öztur firması sahibi Ömer Öztürk de güvenlik sorunlarından dolayı Irak’ta zorluklar yaşadıklarını ifade ederek “Güvenlik sağlanana kadar bu şoförlerimizin canına zarar gelmemesi için gerekirse taşımacılığı durduracağımızı kamuoyuna aktarmak zorundayız.” dedi.

Abdurrahman Demir ve Said Unurlu isimli şoförler, Ankara’dan aldığı ABD malzemelerini Bağdat’a götürmek üzere hareket etmiş, ancak Bağdat yakınlarında Ürdün asıllı Ebu Musab el-Zerkavi’ye bağlı Tevhid ve Cihad örgütü tarafından rehin alınmıştı. Şoförlerin görüntüsünü el-Cezire televizyonuna gönderen militanlar şirketin 48 saat içinde Irak’taki faaliyetlerini sona erdirmemesi durumunda rehinelerin kafaları kesilerek infaz edileceğini açıklamıştı. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.