İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HAGOP AYVAZ VATANDA

Dün Çarents Edebiyat ve Sanat Müzesi’nde Istanbullu tiyatro adamı, “Kulis” Sanat Edebiyat dergisinin editör ve yayımcısı Hagop Ayvaz’la bir buluşma gerçekleştirildi.

Müzede Hagop Ayvaz’ın 50 tam yıl boyunca yayımladığı Kulis dergisinin farklı yıllara ait sayıları korunmakta. Müze Md. Henrik Bahçinyan yaptığı konuşmada Hagop Ayvaz’ın arşivinin öneminden bahsederken, Ermenistan Tiyatrocular Birliği başkanı Ervand Kazancyan, Ayvaz’ın kültür ve sanatın farklı alanlarındaki olayların aydınlatılması yoluyla Diaspora’da ulusal gelenek ve göreneklerin korunmasına büyük katkıda bulunduğunu belirtti ve günün konuğuna “Artavazd” Hatıra ödülünüm sundu.

Tiyatro uzmanı Varsik Grigoryan “Kulis’in” tüm dünya Ermeni gerçekliğinde eşi görülmemiş bir dergi olduğunu ve Ayvaz’ın 50 yıl boyunca derginin yayımlanması için emeklerini eksik etmediğini söyledi. Kulis’in Dünya’da ara vermeksizin 50 yıl boyunca yayımlanan tek sanat dergisi olduğunu dsa okuyucularımıza hatırlatalım.

Müze Tiyatro Bl. sorumlusu Bahtiar Hovakimyan, Müzede ikinci defa bu buluşmanın gerçekleştiğini söyledi ve Hagop Ayvaz’ın Kültür dünyamızda istisnai bir insan olduğunu, Onun aktör, dramaturg, rejisör ve aynı zamanda tiyatro grupları organizatörü olduğunun da altını çizdi.

İstanbul’da doğup büyüyen Hagop Ayvaz, zamanın tanınmış tiyatro insanları; Aşot Madatyan, Şavarş Boğos Karakaş vb. yanısıra büyük Türk tiyatro adamı Mıhsin Ertuğrul’la da temasları oldu. Ermenice gösterilere 1946 yılında izin verilmesinden sonra Türk ve Ermeni tiyatro gruplarında faaliyet gösteren Hagop Ayvaz, Öğrenci derneklerinde düzenlediği dramatik ve mizahi gösterilerle Ermeni tiyatrosuna büyük katkılarda bulundu.

1946-1996 yılları arasında aralıksız 1104 sayı yayımlanan Kulis dergisi, tüm Diaspora, Ermenistan edebiyatı, Tiyatro, Sinema, Müzik, Dans sanatı, resim, mimari vb. konularda araştırma yapanlar için çok kıymetli konular içermekte.

1961 yılında bir grup Beyrutlu tiyatrosever, Davit Evereklyan’ın girişimiyle “Beyrutlu Kulisçi Tiyatro Grubunu” kurmuş (1961-1966) ve ilk gösterisi de Hagop Ayvaz’ın “Çoklarından biri” olmuştu.

Ayvaz “Agos” gazetesinde, tanıklığını yaptığı birçok olay ve kişiye ilişkin anılarını Türkçe ve Ermenice olarak yazmaktadır.

Arpine Aslanyan

Yorumlar kapatıldı.