İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hızlandırılmış cinayet: 36 ölü

İstanbul’dan dün saat 18.00’de yola çıkan tren saatte 80-85 km hızla giderken, Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınında arkadaki vagon devrildi ve onu diğer 3 vagon izledi.

Tüm uyarılara rağmen altyapısı eksik başlatılan hızlandırılmış tren deneyi faciaya yol açtı. 4 Haziran’dan beri İstanbul-Ankara arasında hızlandırılmış seferler yapan Yakup Kadri Ekspresi, dün Sakarya’nın Pamukova İlçesi yakınında raydan çıktı. Kazada 36 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

ULAŞTIRMA Bakanlığı ve TCDD’nin Ankara-İstanbul arasını 5 saate indirme iddiasıyla ortaya koyduğu proje çerçevesinde hizmete sokulan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren faciaya yol açtı.

İstanbul’dan saat 18.00’de 234 yolcusu 11 mürettebat ile hareket eden 11006 sefer sayılı ‘Yakup Kadri Karaosmanoğlu’ treninin 5 vagonu, saat 19.45’te Sakarya Pamukova ile Osmaniye arasındaki Mekece Köyü çıkışında bulunan Cambazkaya Mevkii’nde raydan çıktı. Lokomotif raylarda kalırken devrilen 4’ü yolcu vagonu ile yemekli vagondaki yolcular çevreye savruldu. İlk iki vagonda ağır kayıp yaşandı. Kriz merkezi yolculardan 36’sının öldüğünü, 79 kişinin de yaralandığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise önce 139 olarak açıkladığı ölü sayısını geç saatlerde 36 olarak değiştirdi.

VÜCUTLAR ÇEVREYE SAVRULDU

Kazanın meydana geldiği bölgede otomobilleri içinde hareket eden vatandaşların tanıklıklarına göre, kaza mahalline paramparça olmuş bedenler yayıldı. Tren kazası sonrası yaralılara ilk yardımı yapan bazı vatandaşlar manzaranın dehşetine dayanamayarak fenalık geçirdiler. Yaralılar gelen ilk birkaç ambulansla Sakarya ve Pamukova’daki hastanelere gönderildi. Yolcular Sakarya Valiliği’ni arayarak olayı haber verdiler. Olaya ilk müdahale eden jandarma birliği oldu, daha sonra trafik polisi kaza yerine ulaştı. İlk aşamada yaralıların hastanelere gönderilmesinde güçlüklerle karşılaşıldı. Kazanın duyulmasından hemen sonra bölgeye sevkedilen sağlık ve kurtarma ekipleri yaralıları hastanelere taşıdı.

İlk ulaşan ambülanslar yaralıları Pamukova, Adapazarı, Osmaneli ve Bilecik’teki hastanelere taşımaya başladı. Kurtarma çalışmaları ilerledikçe, demir yığını haline gelen vagonlardan cesetler çıkarıldı.

Ölü sayısı çelişkili

Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve kriz merkezi, kaza sonrasında ölü ve yaralı sayısı konusunda birbiriyle çelişen açıklamalar yaptılar. İlk olarak Sağlık Bakanlığı ve Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamada ölü sayısının 139, yaralı sayısının da 57 olduğu bildirildi. Ancak, daha sonra Ulaştırma Bakanlığı ölü sayısını 36, Sağlık Bakanlığı ise 37 olarak düzeltti.

Mustafa BAĞDİKEN- Eyüp KELEBEK- Zafer TOKUŞ- Müjdat ÇETİN- İbrahim ŞEN- Ahmet EGE/PAMUKOVA (Sakarya),(DHA)- Mustafa KINALI- Ali DAĞLAR Ardıç AYTALAR-Orhan SAAT-Selamet ÖZ-Habip ATAM-Tamer YÜKSEL-Ayşegül USTA- Sefa KIDIK-Selçuk YAŞAR-Süleyman KAYA / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.