İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Şartlı müzakere kabul edilemez’

20 Temmuz 2004— Başbakan Erdoğan, Fransa’daki görüşmelerinin ardından yabancı basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve Başbakanı Raffarin’den Fransa’nın Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi konusunda izlediği öncü ve yapıcı tutumu sürdürmesini istediğini söyledi ve Fransa’nın Avrupa Birliği Komisyonu İlerleme Raporu’na göre iradesini şekillendireceğini belirtti.

17 Aralık’ta yapılacak zirvenin Türkiye açısından bir tam üyelik zirvesi olmadığının altını çizen Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden olumsuz bir yanıt ya da “şartlı müzakere” alması durumunda tavrının ne olacağına ilişkin soruları da yanıtladı. “AB’de şartlı müzakere yok” diyen Erdoğan, “Zaten Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinde olmazsa olmaz bir hırsı yok. Gerekirse Kopenhag kriterlerini Ankara kriteri yapar, yolumuza devam ederiz” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ile Fransa arasında sorun olan Ermeni soykırımı iddialarının da üyelik için kriter olmadığının altını çizdi. Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Hıristiyan kulubü olmadığını ispat etmesi için Türkiye’ye müzakere tarihi vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Başbakan Erdoğan, basın toplantısında özellikle yabancı gazetecilerin, Türk dış politikası ile ilgili sorularıyla karşılaştı. Erdoğan’a “Türkiye ile İsrail arasındaki kriz aşıldı mı?” sorusu üzerine, “İsrail’le kriz yok, İsrail’in Refah’ı bombalaması yanlıştı. Biz de uyardık. Dost acı söyler” diye konuştu. Erdoğan, “kriz yok” dese de yine de “devlet terörü” sözünün arkasında durdu.

Irak’taki gelişmeleri de değerlendiren Başbakan Erdoğan, iç savaşı tetikleyecek gelişmeler yaşandığı uyarısında bulundu.

ERMENİLERDEN ERDOĞAN’A PROTESTO

Başbakan Erdoğan’ın Fransa’daki temaslarını değerlendirdiği basın toplantısı sırasında, bir grup Ermeni Paris’te protesto gösterisi düzenledi. Yaklaşık 400 kişilik Ermeni grubu, Başbakan Erdoğan’ın basın toplantısını düzenlediği binaya 200 metre mesafedeki Trocadero Meydanı’nda toplandı. Daha sonra yürüyüşe geçen grup, “Türkiye AB’ye alınmasın”, “Kürdistan’a özgürlük”, ve “Karabağ Ermenilerindir” sloganları attı.

Ermeni göstericiler, Türkiye’nin AB’ye alınmaması için başlattıkları kampanya çerçevesinde hazırlanan afişleri de taşıdı. Fransa’daki Ermeni Diasporası, Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin ikinci gününde gösteri yapılması çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar kapatıldı.