İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerle belge değiş tokuşu…

ANKARA – Ermeni soykırımı iddiaları için belge değişimi yapıldı. Ermeni iddialarına karşılık Viyana’da buluşan Türk ve Ermeni tarafı, birbirlerine 100’er belge sundu.

Viyana Ermeni Türk Platformu’nun Prof. Dr. Bihl başkanlığında 16 Temmuz’da Viyana’da yapılan toplantısında Türk tarafını, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu başkanlığındaki heyet temsil etti. Prof. Dr. Halaçoğlu, Türklerin soykırım yaptığı iddialarını çürüten çeşitli arşivlerden 100 belgeyi Ermeni tarafına verirken, Ermeni tarafı da kendi iddialarına ilişkin 100 belgeyi Türk heyetine iletti. İki taraf belgeleri bu yıl aralık ayı sonuna kadar inceleyecek. Taraflar, gerekirse 2005 yılı mayıs ayına kadar 80’er belgeyi daha karşılıklı olarak sunabilecek. 2005 yılında belirlenecek bir tarihte bir araya gelecek iki taraf, belgelerle soykırım iddialarını karşılıklı tartışacak.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Hasan Oktay, bu toplantıların önemine dikkat çekti:

“Prof. Dr. Halaçoğlu ve birlikte ‘Ermeniler, Sürgün ve Göç’ kitabını hazırladığı ekibi, toplantıda Türkiye’yi temsil etti. Ermeni tarafından ise Soykırım Enstitüsü Müdürü ve Ermenistan Bilimler Akademisi’nden bir profesör toplantıya katıldı. Ayrıca bir hakem heyeti bulunuyor. Türkiye’nin belgeleri çok daha güçlü. Ayrıca Türk ve Ermeni tarafının bilim adamlarının böylesi bir tartışma ortamında bir araya gelmesi çok önemli..”

Yorumlar kapatıldı.