İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şaron’dan, Fransız Musevilere çağrı

18 Temmuz 2004— İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, Fransa’daki Yahudi karşıtı eylemlerin artması gerekçesiyle Fransız Musevilere göç ederek İsrail’e gelmeleri çağrısında bulunmasına, Paris’ten tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Şaron’un üslubu “kabul edilemez” olarak nitelendirildi.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Fransa’da yaşayan Musevilere, Yahudi karşıtlığının artması sebebiyle İsrail’e göç etmeleri yönünde çağrıda bulundu. Şaron, Amerikan Musevi liderlerinin Kudüs’ü ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, “Eğer Fransa’daki kardeşlerimizi korumam gerekiyorsa, onlara tek bir şey söyleyeceğim. En kısa zamanda İsrail’e taşınmaları” dedi.

Fransız hükümetinin, ırkçı şiddetle mücadele konusunda adımlar attığını da söylemesi gerektiğini kaydeden Şaron, Fransa’da Yahudi karşıtlığının arttığını gördüklerini ve bugün bu ülkedeki nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu Müslümanların oluşturduğunu ifade etti. Şaron, “Bununla da, İsrail karşıtı duygular ve propaganda temelinde Yahudi karşıtlığının farklı bir türünün ortaya çıktığı” ifadesini kullandı.

Ortadoğu’da gerginliğin artmasıyla birlikte son yıllarda Fransa’da Musevi okullarına, sinagoglara ve mezarlıklara yönelik saldırılarda artış görüldüğü belirtiliyor. Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlara göre, bu yılın ilk 6 ayındaki Yahudi karşıtı eylemler ve tehditler 510’u bulurken, geçen yılın tamamında bu sayı 593 olarak açıklanmıştı.

FRANSA’DAN TEPKİ GECİKMEDİ

İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, Fransız Musevilere, bu ülkedeki Yahudi karşıtlığının artması nedeniyle göç ederek İsrail’e gelmeleri çağrısı yapmasına Paris tepki gösterdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, yaptığı açıklamada, Şaron’un üslubunun “kabul edilemez” olduğunu belirtti ve ülkesinin İsrail’den “açıklama talep ettiğini” kaydetti.

Sözcü, “Şaron’un sözleriyle ilgili bilgi bize ulaştı. İsrail yetkilileriyle derhal temasa geçtik ve bu kabul edilemez ifadelerle ilgili açıklama istedik” dedi.

Yorumlar kapatıldı.