İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKSAM: Kurtuluş Savaşı’nın ‘Kanatsız Kuşlar’ı

‘Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini’nin yazarı Louis de Berniere ‘Kanatsız Kuşlar’ adlı yeni kitabında Kurtuluş Savaşı’nı ve Atatürk’ün hayatını anlatıyor. Yazar, Atatürk için ‘Türk toplumuna Batılılaşma yolunda önderlik etmeye baş koymuştu’ diyor

Sekiz yıl önce yazdığı ve İtalya’nın Yunanistan’ı işgali sırasında yaşanan bir aşk hikayesini konu alan ‘Yüzbaşı Corelli’nin Mandolini’yle birçok ödül kazanan Louis de Berniere yeni kitabında Kurtuluş Savaşı’nı ve Atatürk’ü anlatıyor. Geçen hafta İngiltere’de yayımlanan ‘Kanatsız Kuşlar’ adlı kitap Fethiye yakınlarındaki bir sahil kasabasında barış içinde yaşayan Müslüman ve Hıristiyanların savaş yıllarındaki dramını konu alıyor.

Berniere kitabında ‘O’nun, yüzü hep medeniyete dönüktü. Giyimi, kuşamı, tavrı ve ilişkileri ile Türk toplumuna Batılılaşma yolunda önderlik etmeye baş koymuştu’ diye nitelediği Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamına geniş yer veriyor. ‘Kanatsız Kuşlar’ Karatavuk ile Mehmetçik adlı iki genç askerin hikayesi üzerine kuran yazar kahramanlarının yolunu Atatürk’le Çanakkale ve Ortadoğu cephelerinde birleştiriyor.

Dedesi Arthur Kenneth Smithells’in Gelibolu’da savaşmış ve yaralanmış bir asker olması nedeniyle ‘Kanatsız Kuşlar’ı yazmaya karar verdiğini alatan Berniere kitabinda savaşların, mübadelelerin yanı sıra Batı’nın sık sık gündemine gelen Ermeni sorununu da ele alıyor. Yazar dönemin olaylarının perde arkasını tarihi bulgulara dayanarak açıklıyor ve o dönem Balkanlar’da ve Anadolu’da yaşayanların büyük acılar çektiğini söylüyor.

Yorumlar kapatıldı.