İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DÜNYA ERMENİ KONGRESİ’NİN AÇIKLAMASI

Dünya Ermeni Kongresi Van Gölü Ahtamar Adasında yer alan Surb Haç Kilisesi’nin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu haberini üzüntüyle öğrenmiştir.

915-921 tarihlerinde Gagik I döneminde inşa edilen kilise iç ve dış duvarlarında çok kıymetli kabartma ve freskler yer almaktadır.

Dünya evrensel mirası ve tehlike altındaki tarihi anıtlar listesinde yer almayan bu tarihi mabedin nihai yokolmaktan kurtarılmasının, Avrupa Medeniyeti devletleriyle birleşme gayreti içinde olan Türkiye’nin görevi olduğunu kaydeden DEK, bunun Ermeni ve Türk halklarıyla beraber devletler arasındaki sessiz geçmişe medeni bir şekilde son verme gibi anlam ifade ettiğini de belirtti.

DEK, bugün Türkiye topraklarında bulunan ermeni anıtlarının korunmasının tüm insanlık adına önemli olduğunun altını çizdi, Türkiye ve Ermenistan Hükümetlerine çağrıda bulunarak, anıtın kurtarılması için gerekli işlemlerin planlanması ve gerçekleştirilmesi yolunda UNESCO’nun uluslararası uzmanları nezdinde müzakerelere başlanmasını istedi.

DEK sorunun çözümü için kendi tüm olanaklarını sunmaya hazır olduğunu da çağrısında ifade etti.

Ara Abrahamyan, DEK Başkanı, UNESCO Medeniyetlerarası Diyaloğun Geliştirilmesi İyi Niyet Elçisi

Yorumlar kapatıldı.