İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’la ilişkiler

Ermenistan cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, İstanbul’daki NATO zirvesine gelmedi. Dışişleri bakanını yolladı. Sayın Abdullah Gül, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları ile bir araya geldi. Senli benli konuşarak, aralarındaki derin anlaşmazlığı bir yerlerden başlayarak sona erdirebilirler mi, bunu tecrübe ediyorlar.

Koçaryan’ın, tarihî Taşnak partisinden geldiğini ve ılımlı yönetimi yıkarak yerine geçtiğini hatırlatıyoruz. Taşnak kelimesinin Anadolu’daki manası ise kan, ateş ve vahşettir. Ama bunlar, asırlık olaylar ve tarihçilerin konusu. O halde genç Ermenistan Cumhuriyeti’nin, anayasasında Türkiye’yi kıtâl ile ithamı ve toprak istemesi hususunu düzeltmek gerekiyor.

Gerçekte 1915’te ne oldu? Konuyu tehcîr denen zorunlu göç ettirmeyi uygulayan İttihad ve Terakki Partisi’nin genel sekreteri, Diyarbakır milletvekili, o coğrafyanın çocuğu ünlü fikir adamı Ziya Gökalp’ten iyi bilmek, anlamak ve açıklamak mümkün değil. Gökalp, olayı mukaatele diye tek kelimeyle vurguluyor. Mukaatele kişilerin veya toplumların karşılıklı biribirini katl etmesi, öldürmesi demek. Yani biz Ermeniler’i, Ermeniler bizi öldürdü. Ama şu husus önemlidir: Kıtâle biz başlamadık, Çanakkale’de savaşırken, doğuda gene savaş hâlinde bulunduğumuz Rusya ile iş birliği yaparak Ermeniler başladı. Mesela Van’da tek canlı Müslüman bırakmadıkları meşhurdur. Öldürdüklerinin çoğu Kürt asıllılardır. Ama Osmanlı’nın da, Cumhuriyet’in de vatandaşlarını asıllarına göre tasnif ederek değerlendirmek gibi bir tutumları yoktur. Tehcir sırasında, Doğu Anadolu’dan Lübnan gibi imparatorluğumuzun çok daha müreffeh yerlerine götürülen Ermeni kafilelerini vuranlar da Kürt aşiretleridir. Türk askeri önlemek için elinden geleni yaptı. Ama Ermeni zulmüne maruz kalmamış tek ailesi bulunmayan Kürt aşiretlerine savaş içinde ateş açamazdı.

Ermeniler, kayıplarını on misli mübalağa ederek dünyayı ayağa kaldırmak peşindeler. Biz, kayıplarımız için böyle bir çalışmanın içine girmedik. Cumhuriyet yönetimi, Ermeni konusunun Osmanlı İmparatorluğuna ait geçmiş ve ölü bir mevzu olduğu fikrinde idi.
1915 olayları için Türkiye’yi suçlayıp Azerbaycan topraklarını işgal etmekle bir yere varılmaz. Birkaç yıl içinde Ermenistan, müreffeh bir ülke hâline gelebilir. Bunu sağlarız. Ama bilmem Ermeniler, saplantılarından kurtulup pratiğe dönüşmek dirayetini gösterebilirler mi?

Yorumlar kapatıldı.