İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ruhban okulundan Türkiye kârlı çıkar´

Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlığa gönderdiği bilgilendirme notunda, Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nun İstanbul’da faaliyet göstermesinin “Türkiye açısından büyük bir kazanç olduğu” görüşüne yer verdi.

Bütün dünyadaki Ortodoks din adamlarının Atina’da eğitim aldığı belirtilen çalışmada, bu merkezin ya tamamen İstanbul’a çekilmesi ya da önemli bir bölümünün transferinin gerekliliği dile getirildi.

Milli Eğitim’in çalışmasında ayrıca, Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapatılma süreci de incelendi. Buna göre, Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığın haklarında kısıtlamaya gidilmesi üzerine Türkiye, Lozan Anlaşması’nda yer alan azınlık haklarını mütekabiliyet esasına dayanarak 1972’de kaldırdı.

İstanbul’a olması büyük kazanç

Yunanistan, AB’ye üye olunca azınlık hakları konusunda gelişmeler yaşandı ve Türkiye’de de benzer adımlar atıldı. Marmara Üniversitesi’nde bulunan Dünya Dinler Kürsüsü ise, Rumlar tarafından yeterli bulunmadı. Bu sürecinin ayrıntılı olarak anlatığı bakanlık notunda, Ortodoks din adamlarının eğitiminin yıllar boyu bu coğrafyada yapıldığı kaydedilerek, “Bu okulların Atina’dan alınarak İstanbul’a gelmesi çok büyük bir atak olacaktır. Dünya inanç özgürlüğü konusunda bunu takdir edecektir” denildi.

ERHAN SEVEN / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.