İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

George W. Bush: `Müslüman Ülke Türkiye´yi Takdir Ediyoruz´

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin bir Müslüman ülke olması, demokrasi, hukuk kuralları ve özgürlüğü kucaklamasını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye’nin Müslüman bir ülke ve bir demokrasi olarak örnek teşkil ettiğini vurgulayan Bush, “AB’ye kabul edilmeye giden yolda size bir tarih verilmeli. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Türk televizyonlarının haberlerine göre, ABD Başkanı Bush’un Ankara ziyareti “samimi bir havada” geçti. Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda desteğinin devam ettiğini yineledi. ABD Başkanı, bir kez daha PKK/Kongra-Gel’in Kuzey Irak’taki varlığının ortadan kaldırılması ve Kıbrıs konusunda somut adımlar atma sözü verdi.

Ayrıntıları Anadolu Ajansı’nın haberinden alıntılayarak aktarıyoruz:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush’un Başbakanlık Resmi Konutu’nda gerçekleştirdikleri görüşmede, daha önce siyasi şarta bağlanan 8.5 milyar dolarlık kredinin askıya alındığını her iki tarafın da teyit ettiği öğrenildi.

İki liderin görüşmesinde, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığından duyduğu rahatsızlık da ifade edilirken, Bush’un bu konuda somut adımlar atılacağı sözünü verdiği belirtildi.

Erdoğan-Bush görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve ekonomik konular da ele alındı.

KIBRIS

Erdoğan, Bush’a, Kıbrıs konusunda daha önce yapılan açıklamalar doğrultusunda somut adımlar atılması talebini iletti.

Daha önce yapılan açıklamalar doğrultusunda KKTC’ye programlı ve charter uçuşların başlatılması konusunda Türkiye’nin beklentisini dile getiren Erdoğan, ayrıca KKTC’nin süreçte yaptığı açılımları da anlattı.

Erdoğan, Bush’a, Kıbrıs ile ilgili atılacak adımlar konusunda AB’nin atacağı adımların beklenmemesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Erdoğan, ayrıca, turizm mevsimi bitmeden uçuşların bir an önce başlamasını da istedi.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Bush’a Türkiye’nin AB’ye üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

IRAK

Türkiye’nin Irak ile ilgili bundan önceki tezlerini anlatan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğüne verdikleri öneme dikkati çekti.

Irak’ın bütünlüğü konusunda herhangi bir etnik grubun, diğer bir etnik gruba tahakkümünün Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, Türkmenlerin, bugüne kadar Irak’ta “göz ardı” edildiğini söyledi.

Irak’ın yeniden yapılanmasında Türkmenlerin de mutlaka aktif şekilde söz sahibi olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, ayrıca, Türkiye’nin Musul’da başkonsolosluk açmak istediğini de Bush’a aktardı.

Görüşmede, Kerkük ile ilgili Türkiye’nin duyduğu endişe de Bush’a ifade edilirken, Kerkük’ün tarihi sürece bakıldığında bir Türkmen kenti olduğu ve dolayısıyla herhangi bir etnik grubun himayesinde olamayacağı da belirtildi.

PKK/KONGRA-GEL’İN VARLIĞI

Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in Kuzey Irak’taki faaliyetlerinden büyük rahatsızlık duyduğunu belirterek, bu örgütün varlığının ortadan kaldırılması konusunda ABD’den somut adım atmasını istedi.

Irak’ta mevcut ortamda ABD’nin etkin olduğunu kaydeden Erdoğan, bu konuda ABD’nin de sorumluluğunun bulunduğuna işaret etti.

Erdoğan, bu konuda ABD’nin bugüne kadar söylediklerini anımsatarak, Afganistan’da da bölgenin refahı için Türkiye’nin attığı adımların bundan sonra da devam edeceğini belirtti.

GUANTANAMO’DA 3 TÜRK

Ayrıca Guantanamo’da 3 Türk’ün esir tutulduğunu belirten Erdoğan, bu esirlerin yargılanması gerekiyorsa bir an önce yargı önüne çıkarılması ya da serbest bırakılmasını talep etti.

Erdoğan, NATO’nun yeni misyonu konusundaki görüşlerini Bush’a aktarırken, NATO’nun bölge dışında yapacağı etkinlikler de ele alındı.

İsrail-Filistin sorununun da gündeme geldiği görüşmede, Erdoğan, Türk tarafının barış sürecine aktif bir şekilde katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

BUSH’UN SÖZLERİ

ABD Başkanı Bush da terör örgütü PKK/Kongra-Gel konusunda Erdoğan’ın tespitlerine “hak verdiğini” belirterek, bu konuda somut adımlar atma sözü verdi.

Bush, bu konunun, “uluslararası terör kapsamına girdiğini” kaydederek, konuyla ilgili olarak geçici Irak yönetiminin devreye girmesini sağlayacaklarını, ABD olarak da ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunda Türkiye’nin tezlerini paylaştıklarını ifade eden Bush, Türkiye’nin bölgedeki hassasiyetlerini de anladıklarını ve göz ardı etmediklerini kaydetti.

Bush, etnik ve mezhebi yapılanmanın da olmaması gerektiği görüşünü de dile getirdi.

ABD Başkanı Bush, Kıbrıs konusunda somut adımların en kısa zamanda atılacağı, hazırlıkların da devam ettiğini belirtti.

İsrail-Filistin sorunuyla ilgili olarak da Türkiye’nin bölgesel ağırlığı ve tarihsel bağları nedeniyle bölge barışında önemli bir rolünün bulunduğuna dikkati çeken Bush, İsrail’de boşaltılan yerlerin yıkılmasını da onaylamadıklarını söyledi.

Bush, Türkiye’nin AB üyeliğine verdikleri desteğin bundan sonra da süreceğini bildirdi.

8.5 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ASKIDA

Görüşmede, ABD’nin siyasi şarta bağlı olarak vermeyi taahhüt ettiği 8.5 milyar dolarlık kredi de ele alındı.

Türkiye’nin mevcut şartlarda krediyi kullanmayı düşünmediği ifade edilirken, her iki taraf da “kredinin askıya alındığını” teyit ettiler.

Görüşmede ayrıca ABD’de yapılacak başkanlık seçimi de konuşuldu.

Başbakan Erdoğan Bush’a başarı dilerken, Bush da Erdoğan’a, ”Kazanacağımdan eminim” dedi.

TÜRK KAHVESİ-TÜRK LOKUMU

Görüşmede liderler, Türk kahvesi içtiler ve Türk lokumu yediler.

Bush, ikram edilen lokumun ne olduğunu sorarken, Erdoğan da ”Turkish delight” yanıtını verdi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Erdoğan’ın Dışilişkiler Danışmanı, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice da bulundu.

BASINA AÇIK ERDOĞAN-BUSH GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu’nda kendisini ziyaret eden ABD Başkanı Bush’u kapıda karşıladı.

Erdoğan ve Bush daha sonra basının önünde kısa bir açıklamada bulundular. Erdoğan, Zirve öncesinde Bush’un Ankara’ya yaptığı resmi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bush’un kendi dönemi içinde Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bundan duyduğum memnuniyeti Sayın Bush’a ifade etmek istiyorum. Gerek bölgede gerekse Türk-Amerikan ilişkileri konusunda yapacağımız görüşmelerin her iki ülke açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum ve tekrar kendilerine hoşgeldiniz diyorum. Aynı zamanda bu seyahatin de kendileri için verimli geçmesi temennisiyle gerek şahıslarına gerekse hanımefendiye hoşgeldiniz der, seyahatin hayırlı geçmesini diliyorum.”

BUSH: ONUR DUYDUM

ABD Başkanı Bush da Erdoğan ile görüşmesinden önce basına kısa açıklamada bulundu. “Benim sizin güzel ülkenize başkan olarak ilk ziyaretim, aslında bu ülkenize yaptığım ilk ziyaret” diyen Bush, burada olmaktan duyduğu onuru dile getirdi ve Türk insanının misafirperverliğini takdir ettiğini kaydetti.

Irak’ı da içeren bölgesel konuları konuşmayı beklediklerini ifade eden Bush, “Buradaki temaslarımda ikili ilişkiler ve NATO’nun nasıl güçlendirileceği konularında anlamlı görüşmeler yapmayı bekliyorum” dedi.

Bush, “Aynı zamanda bir Müslüman ülke olmanız ve demokrasi, hukuk kuralları ve özgürlüğü kucaklamanızı takdir ediyoruz” diye konuştu.

“AB’NİN TARİH VERMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

ABD Başkanı Bush, Türkiye’nin AB’den tarih almasına da destek vererek, “Biz Türk Başbakanı’na söyledik. AB’ye kabul edilmesine giden yolda size bir tarih verilmeli. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi. ABD’li bir gazetecinin Irak’ta kaçırılan 3 Türk işçinin durumuna ilişkin sorusuna ise Bush, yanıt vermedi.

Gazetecilerin salonun dışına çıkarılmalarının ardından Bush-Erdoğan görüşmesine geçildi. Görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice da hazır bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı, Sansursuz.com

27 Haziran 2004 17:15

Yorumlar kapatıldı.