İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan, Kerkük İçin ´Brüksel Modeli´ Önerdi

İstanbul – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri William H. Frist ile görüşmesinde, Kerkük için Brüksel modelini önerdi.

Hyatt Regency Otel’de yaklaşık 1 saat süren görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

Alınan bilgiye göre, özellikle terör örgütü PKK/Kongra-Gel ile ilgili olarak Türkiye’nin hassasiyetlerini hatırlatan Erdoğan, terör örgütünün bugüne kadar yaptığı eylemler hakkında bilgi verdi.

Kısa bir süre önce Irak’a gittiğini kaydeden Frist ise kendisine verilen brifingde, PKK/Kongra-Gel’in adının bile geçmediğini, Erdoğan’ın verdiği bilgilerin çok aydınlatıcı olduğunu söyledi.

Frist, Başbakan Erdoğan’dan dinlediği bu bilgileri, gerek Başkan Bush, gerekse kongredeki meslektaşlarıyla enine boyuna görüşeceğini, Türkiye’nin bu konudaki beklenti, hassasiyet ve endişelerini aktaracağını kaydetti.

Irak’taki Türkmen varlığı

Görüşme sırasında Frist’e, Irak’taki Türkmen varlığıyla ilgili hassasiyetlerini de anlatan Erdoğan, Kerkük için herhangi bir etnik grubun egemen olacağı bir yapılanmanın Türkiye bakımından ne kadar kabul edilemez olduğunu, “belki Brüksel formülünün düşünülebileceğini” bildirdi.

Ermenistan konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Başbakan Erdoğan bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini, sürekli ısıtılıp gündeme getirilmesinin Ermenilerin de aleyhine olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, Ermenistan ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak ve ticari ilişkileri geliştirmek istediğini kaydeden Erdoğan, ancak Ermenistan’ın, Türkiye’nin bu iyi niyetli davranışlarına yeterli cevabı vermediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ayrıca, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine de yardımcı olmak istediklerini kaydetti.

Frist de Ermenilerin ABD’de çok güçlü lobisi olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan da bunun üzerine Frist’in elini sıkarak, “Bundan sonra siz de bizim lobimiz olacaksınız” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

27 Haziran 2004

Yorumlar kapatıldı.