İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Teziç´ten Ruhban Okulu´na Onay

Hükümetin açmak isteği Heybeliada Ruhban Okulu’na YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, yeşil ışık yaktı. Teziç Fener Patriği ile Dışişleri’nin uygun bulacağı formülünü açıkladı.

CNN Türk’ün haberine göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Heybeliada’daki ruhban okulunun, hukuki tüzel kişilik olarak bir vakıf çatısı altında faaliyet gösterebileceğini söyledi.

Fener Ortodoks Rum Patriği I. Barthalomeos ve Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçen Prof. Teziç, ruhban okulu sorununun çözümü için her iki tarafın da uygun bulacağı bir formül ortaya koydu.

Teziç’e göre, sorun okulun hukuki tüzel kişilik olarak bir vakıf çatısı altında faaliyet göstermesiyle çözülebilir. Teziç, bunun için yeni bir yasaya ya da anayasa değişiğine ihtiyaç olmadığını belirtti.

Ruhban okulu sorunun siyasi ve hukuki olmak üzere iki boyutu olduğunu belirten Teziç, Yunanistan ile Türkiye arasında 1951 ve 1952 tarihlerinde yapılan ikili anlaşmalar gereği karşılıklı taahhütlerin bulunduğunu söyledi.

“Ruhban okulunun açılması karşılığında Yunanistan’daki Türk liselerine Türk hükümetinin yardımda bulunması sağlanmalı” diyen YÖK Başkanı, “Yunan hükümeti bugün Türk hükümetinin yardımlarına sıcak bakmıyor. Bu bir tür mukabele-i misildir (Yapılanın aynen karşılığını vermek)” dedi.

Yasal ya da anayasal değişiklik olmadan çözüm

Sorunu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar açısından değerlendirmenin çözümü güçleştireceğini vurgulayan Teziç, ruhban okulunun hukuki tüzel kişilik olarak bir vakıf çatısı altında faaliyet gösterebileceğini söyledi.

Geçmişte okulun Patrikhane’ye bağlı olarak rahip yetiştirdiğini anlatan Prof. Teziç, 1951 yılında uygulanan yönetmeliğin uygulandığı süre içinde sorun çıkarmadığının da altını çizdi.

YÖK Başkanı Teziç, ruhban okulunun 2547 sayılı YÖK Kanunu kapsamında değerlendirilemeyeceğini, okulun bu kanuna bağlı olarak faaliyete geçirilmesinin hukuki olmadığına dikkat çekti.

Türk üniversitelerinin tabi olacağı temel ilkelerin, ruhban okulunun faaliyetleriyle örtüşmeyeceğini söyleyen Prof. Teziç, sorunun anayasal ya da yasal değişikliğe gitmeden çözülebileceğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Patrik’le ve Dışişleri Bakanlığı’yla görüştüğünü söyleyen Teziç, okulun 2547 sayılı kanuna bağlı olarak açılmasının hukuken doğru olmayacağını anlattığını, Patrik Bartholomeos’un da bunu benimsediğini kaydetti.

Teziç, önerisine Türk hükümetinin de sıcak baktığını açıkladı.

Kaynak : Dicle Eren – CNN TÜRK

23 Haziran 2004 01:56

Yorumlar kapatıldı.