İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR´ KURULUŞUNUN 7 YILLIK PROJESİ SONA ERDİ

“Sınır tanımayan doktorlar” (STD) örgütünün korunmaya muhtaç ve şiddete maruz çocuklara yönelik 7 yıldır sürdürdüğü proje sona erdi. Konuya ilişkin olarak dün bir basın toplantısı düzenleyen kuruluş temsilcileri Ermenistan deneyimlerinin sonuçlarını ve endişelerini özetleyen bir rapor sundular.

Erivan’da ilk çalışmalarına 1995 yılında başlayan STD örgütü, 1996-97 yılında sokak çocuklarının durumuna ilişkin araştırmalarda bulundu. Aralarında 12-18 yaş arası şiddete maruz kalmış ve kötü yola düşme tehlikesi de olan çocukların da yer aldığı Devlet 1 Nolu Esirgeme ve Rehabilitasyon Merkezinde tıbbi ve psikolojik destek hizmetleri verilmeye başlandı.

2003 yılı Eylülünde gerçekleştirdiği bir bilimsel toplantıda, STD, Merkezi fiziki ve sosyal zorlamaların uygulandığı bir kurum olarak gözleme tabi tuttu önceki yıllarda çocukların şiddete maruz kaldıklarına, hatta kötü yola teşvik edildiklerine dair bulgulara rastladıklarını kaydettiler.

İnsani amaçlı programlar gerçekleştiren STD örgütü, programlarını öncelikle sosyal ve fiziki açıdan zor koşullarda olan kimselere yöneltmekte. Çocukların durumunu daha yakınen gözlemleyen STD, 24 saat nöbet esasına dayalı ve çokyönlü (psikolojik, tıbbi, eğitsel, sosyal hizmetler) destek hizmeti veren bir yapılanma oluşturdular.

STD’nin açıkladığı rapora göre, geçen yıllar esnasında hissedilir sonuçlara ulaşıldı. Kurumda çocuklara yönelik şidddet hemen hemen ortadan kalkmış durumda, kuruma gelen çocukların sayısı azalmış, 130 çocuk kurumdan rehabilite edilerek çıkmış.

Şengavit ilçe yönetimiyle işbirliği yapılarak, nöbetçilik esasıyla Erivan sokaklarında kimsesiz çocuklara yönelik çalışmalarda bulunulmuş, Şengavit ilçesi bunun için, İlçe Kültür merkezinde yer tahsis etmiştir. STD, çocuklara tıbbi ve psikolojik destek yanısıra; yiyecek, elbise, hijyenik malzemeler, bazen kalacak yer hatta ev kirası tahsis etmiş, onların topluma entegre olmalarına çalışmıştır.

Ermenistan’daki misyonunu tamamlayan STD, yaptıkları çalışmaların devletçe de devam ettirilmesi dileğiyle, Ermenistan yönetiminden ülkedeki özel kurumlardaki reform ve sosyal açıdan tehlike altındaki çocuklara yönelik projelerle ilgilenme çağrısında bulundular. STD örgütü Merkez Ofisi Projeler idarecisi Kristofer Braşer ayptığı kapanış konuşmasında “7 yıl boyunca durumu had safhada olan çocuklara yardım etmeye çalıştık” dedi ve kendilerinin gidişi sonrasında çalışmaların devam edeceği yönünde umutlarını ifade etti.

STD örgütünün bu projesinin tamamlanması sonrasında, 3-5 yıl sürecek bir tüberkilozla mücadele projesi başlayacaktır.

Melanya Badalyan /kısaltıldı

Yorumlar kapatıldı.