İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’deki Yahudi lobisinden Başbakan Erdoğan’a eleştiri

Kasım CİNDEMİR WASHINGTON

Türkiye ile İsrail arasında savunma ve güvenlik alanlarında imzalanan anlaşmaların ardından, ABD’deki ‘etkin ve güçlü’ Musevi lobisini yıllardır yanında bulan Ankara, bu önemli desteği yitirmenin eşiğine geldi.

Buna neden olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e karşı sert açıklamaları gösteriliyor. Hürriyet’in konuştuğu Musevi kaynaklar, ‘Erdoğan’ın geçmişi biliniyor. İslami reflekslerini anlıyoruz. Ancak, iki ülke arasındaki kritik önemdeki bir ilişkiyi sarsıyor. Bunu anlamıyoruz’ dediler. Başbakan Erdoğan son ABD ziyaretinde Musevi kuruluşların temsilcileriyle biraraya gelmişti. Bir kaynak, ‘Erdoğan konuştu biz dinledik. Ronald Reagan’ın cenaze törenine yetişmesi gerekiyordu. Bizler de konuşsak bir tartışma havası doğabilirdi’ dedi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan, bu görüşmede, ‘Esad bana Şaron ile görüşmek istediğini söyledi. Ben Suriyeliler ile konuşurken, İsrail bombardıman yapıyordu’ dedi.

Toplantıya katılan Musevi bir kaynak şöyle konuştu: ‘İsrail ile ilişkilerden söz ederken savunma boyutuna hiç girmemesi ilgi çekiciydi. Daha önce bize, Türkiye’ye verdiğimiz destek nedeniyle teşekkür ederdi. Bu kez nedense buna da gerek hiç duymadı. İsrail’in teröristlerin elebaşlarını nötralize etmesi Erdoğan’ı neden rahatsız ediyor. Türkiye de yıllarca bölücü terörün elebaşını nötralize etmek için operasyonlar düzenlemedi mi? Erdoğan’ın bu tutumunun, biraz dünyaya bakışından ve geçmişinden, biraz da AB ile ilişkilerden kaynakladığına inanıyoruz.’

Yorumlar kapatıldı.