İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani şarapları 3 milyon Euro’ya yeniden doğuyor

Demet CENGİZ

Mardin ve Şanlıurfa’da bir zamanlar üretilen Süryani şarapları Turabdin Şarapçılık ile yeniden doğuyor. Turabdin ortaklarından Mehmet Kaleli, 3 milyon Euro yatırımla başlayan organik şarap üretimiyle, Süryani şaraplarına yeniden hayat vereceklerini söyledi.

MARDİN ve Şanlıurfa’da üretilecek Süryani şaraplarıyla, Güneydoğu’nun şarap merkezi olması hedefleniyor. Turabdin Bağcılık Şarapçılık Turizm’in ortaklarından Mehmet Kaleli, 3 milyon Euro yatırımla başlayan organik şarap üretimiyle, Süryani şaraplarına yeniden hayat vereceklerini söyledi.

Harran Üniversitesi’nin 900 dönümlük arazisinde bu amaçla çalışmalara başladıklarını belirten Mehmet Kaleli, Fransa’dan özel olarak getirilen ve 3 milyon Euro tutarındaki 100 bin seçme fidanın buraya dikildiğini kaydetti.

Dünyanın sayılı organik şarap üreticileri arasında yer aldıklarını söyleyen Mehmet Kaleli, Mardin ve Şanlıurfa’yı şarabın yeni adresi yapmak istediklerini belirtti. Projeyi Metin Kaygalak ve İrfan Erdem ile gerçekleştireceklerini söyleyen Mehmet Kaleli, şöyle konuştu:

‘Harran Üniversitesi’nde Fransız fidanlarından elde edilecek üzümlerden organik şarap yapmak için kentte bir de tesis kuracağız. Turabdin markası ile üretimini yaptığımız şaraplar şimdiden yurtdışından yoğun talep görüyor. Çeşitli Avrupalı firmalardan ortaklık teklifi aldık. Mardin ve Şanlıurfa’yı şarabın yeni adresi yapacağız. Amacımız bölge ekonomisine katkıda bulunmak. Türk şaraplarının dünyada kaybettiği ününü tekrar kazandırmak.’

İKİNCİ GAP OLABİLİR

Mehmet Kaleli, organik şarap üretiminin bölge için GAP’tan sonraki ikinci dev proje niteliğinde olduğunu belirterek, fide dikimine bölgedeki diğer illerde devam edeceklerini söyledi. Kaleli şöyle devam etti:

‘Türkiye’nin şarapçılıkta henüz tam olarak değerlendiremediği yüksek bir potansiyeli var. Turabdin projesinin 1 yılda gördüğü ilgi, istendiğinde bu potansiyelin değerlendirilebileceğini gösterdi.’

Tamamen organik tarıma yönelik üretim yaptıklarını anlatan Kaleli, bu nedenle geliştirdikleri fidelerin de organik şarap üretiminin vazgeçilmezi olacağına dikkat çekti.

15 çeşit şarap ve 1 milyon şişe kapasite

İLK etapta 15 çeşit şarap üretimini yapacaklarını ve bu şaraplardan 2 tanesinin Süryani şarabı olacağını belirten Kaleli şunları söyledi: ‘Elde ettiğimiz üzümlerle 3 yılda 1 milyon şişelik üretim kapasitesine ulaşacağız. Daha sonra ise üretim miktarını 1.5-2 milyon şişeye çıkarmak istiyoruz. Sözleşmeli bağcılıkla 2 bin 500 çiftçi aileye iş fırsatı doğacak.’

Bu yıl Fransa’dan getirtilen Cabarnet, Sauvignon, Şiraz, Merlot, Chardonnay cinsi sertifikalı fidanlardan elde edilen üzümle 400-500 bin şişe şarap üreteceklerini söyleyen Kaleli, bu şarapların, Fransa’dan gelecek bilirkişilerin yapacağı kontroller sonrası alacakları sertifikayla dünyaya açılacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.