İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hükümet, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına sıcak bakıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Brüksel’de kısıtlı sayıda bazı gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Edinilen bilgilere göre Erdoğan, söz konusu ‘özel’ basın toplantısında Türkiye’nin AB sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasına “Hükümet olarak olumsuz yaklaşmıyoruz.” diyen Erdoğan, “Neden olumlu yaklaşıyoruz demiyorsunuz?” sorusuna ise “Bunun mefhum-u muhalifi olumludur.” cevabını verdi. Erdoğan, Kıbrıs Rum kesiminin Aralık Zirvesi’nde sorun çıkaracağını sanmadığını, Saraybosna’da bir araya geldiği Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’e bu ihtimalden söz ettiğinde, kendisine “Masada Papadopulos’un bileğini bükerim.” dediğini aktardı.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile üçlü bir zirve yapacaklarını, zirvenin yeri ve tarihinin Schröder tarafından tespit edileceğini söyledi. Bu zirvede Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınacağı belirtiliyor.

Aynı toplantıda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de “neden Leyla Zana ve diğer 3 eski milletvekili ile görüştüğü” sorusuna muhatap olduğu ve cevaben, “Sorumlulukları olduklarını hatırlattım. Zorlu bir dönemden geçtiğimizi, Türkiye’nin çok değiştiğini anlattık. En liberal ülkelerde güvenlik nedeniyle özgürlükler kısıtlanırken, dibindeki savaşa rağmen Türkiye cesur bir şekilde, demokrasinin ve özgürlüklerin sınırlarını genişleterek yoluna devam ediyor.” dediği öğrenildi. Gül’ün ayrıca eski milletvekillerini uyararak bu durumun istismar edilmesi durumunda sorumluluğun kendilerine ait olduğunu ilettiğini ve sürecin de arzu edildiği gibi gelişmeyeceğini vurguladığı belirtildi. Gül, devlet refleksinin kaosa müsaade etmeyeceğini ve terörle her zaman mücadele edileceğini söyledi. Gül, “Değiştiklerini müşahede ettiniz mi?” sorusuna ise “Göreceğiz, cezaevi herkesi olgunlaştırır. Ben de kendilerini olgunlaşmış buldum” dedi.

Erdoğan’ın da Diyarbakır Belediye Başkanı ile görüşmesinin eleştirilmesinden bahisle, “seçilmiş bir belediye başkanı ile görüşmeyeyim mi? Ben İstanbul belediye başkanı iken yüzlerce kez randevu istedim; ama olmadı. Sadece bir defa 10 dakika görüşme imkanım oldu. Dolayısıyla ben şimdi onlarla rahatlıkla görüşüyorum. Diyarbakır’ın Güneydoğu’da özel bir işlevi olacağı için sahiplenmemiz lazım. Bu görüşmeden siyasi kazanç sağlayanlar olabilir. Varsın kazansınlar” dediği öğrenildi. Erdoğan’ın İller Bankası’ndan para akışının durmayacağı konusunda teminat verdiği belirtildi.

19.06.2004

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.