İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ferman hálá elimizde

Asım GÜNEŞ/İSTANBUL

Fenerbahçe’deki arazi yüzünden AİHM’ye başvuran Assompsion tarikatı üyelerinden Peder Jacob, Türkiye’yi, daha önce önerdiği ‘dostane çözüm’e uymaya davet etti. Jakob, arazinin 1892’de padişah fermanıyla kendilerine bağışlandığını anımsatarak, ‘Bir asır sonra böyle bir sorun yaşamak üzücü’ dedi.

FRANSA merkezli Assompsion Rahipler Topluluğu’nun (Congregation des Augustins de l’Assomption), Türkiye’de kalan 2 üyesinden 77 yaşındaki peder Xavier Jacob, Fenerbahçe Burnu’ndaki arazi yüzünden meydana gelen durumdan rahatsızlık duyduğunu söyledi. Jacop, ‘Yüzyıldan fazladır Türkiye’deyiz. Şimdi bu konuların ortaya çıkmasına üzülüyoruz. Bir an önce çözülmesini istiyoruz. Üyelerin yardımı ve arazinin kirasından başka gelirimiz yok’ dedi.

İKİ KİLİSE KALDI

Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava eden Assompsion Rahipler Topluluğu’nun, 1855’te Fransa’nın güneyinde kurulduğunu anlatan peder Xavier Jacob, topluluk üyelerinin 1882-83 yıllarında okul açmak ve misyonerlik faaliyetleri için Türkiye’ye geldiğini belirtti. İlk başlarda Edirne, İstanbul, ardından da Konya, Eskişehir ve Zonguldak’ta birer kilise ve okul açıldığını söyleyen Jacob, şöyle konuştu:

‘1892 yılında o zamanki padişah, ferman çıkararak Fenerbahçe’deki araziyi topluluğumuza bağışlamış. Ferman hálá bizde. 1. Dünya Savaşı ve sonrasındaki yıllarda diğer şehirlerdeki kilise ve okullar kapatılmış, yakılıp yıkılmış. Şimdi iki kilise kaldı. Eskiden Fenerbahçe’deki arazide ruhban okulu vardı. Grup üyeleri azalınca kapatıldı. Aradan yüzyıl geçtikten sonra bu olayın yaşanması bizi üzdü.’

SÖZLER TUTULMADI

Fransız Assompsion Rahipler Topluluğu (Congregation des Augustins de l’Assomption) davası, Padişah tarafından kendilerine verilen Fenerbahçe Burnu’ndaki arazinin tapusunun 1993’te iptal edilmesiyle başladı. 1998’de AİHM’e başvuran topluluk üyeleri, şu en büyük kısmı özel bir kulübe kiralanmış 19 dönümlük arazinin kendilerine geri verilmesini istedi.

Mahkeme sürerken Türkiye, 2000 yılında dostane çözüm önerdi. Arazinin 2001 yılına kadar da iade edileceği sözü alan Assompsion, kullanım hakkı kendilerinde olmak kaydıyla, arazinin mülkiyetinin devlete geçmesine de; özel bir girişimciye kiralanan araziden elde edilen gelirin yüzde 70’ini devlete bırakmayı da kabul etti. Ancak, verilen söz bugüne kadar yerine getirilmediği için konu her defasında Türkiye’nin önüne çıktı.

İmzaya açıldı

BAKANLAR Kurulu, geçen hafta Kadıköy’deki arazinin intifa (yararlanma) hakkının Assompsion Rahipleri’ne verilmesi konusundaki kararnameyi imzaya açtı. Kararname jet hızıyla imzadan geçti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin konuyla ilgili şunları söyledi:

‘Assompsion Rahipleri’nin AİHM’ye yaptığı başvurunun ardından Türk devletinin 2000 yılında getirdiği dostane çözüm önerisi, aradan geçen dört yıla karşın yerine getirilmemiş. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da imzaladığı kararnameyle Türk tarafı, AB’ye olan taahhütlerini yerine getirmedeki samimiyetini göstermiştir.’

Gelirimiz yok

40 yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirten rahip Xavier Jacob, arazi kriziyle ilgili olarak fazla konuşmak istemediğini söyledi. Jacob, ‘AİHM’in 2000 yılının Aralık ayında verdiği kararda detayları bulabilsiniz. Üyelerimizin bağışları ve arazinin kirasından başka gelirimiz yok. Bu yüzden bir an önce çözülmesini istiyoruz’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.