İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD ELÇİSİ SON SON GÜNLERDE SINIRDA MEYDANA GELEN ÇATIŞMALARDAN ENDİŞELİ

Aylık basın toplantısını düzenleyen ABD elçisi John Ordway, iç siyaset, bölge ve Kafkasya’daki büyük siyasete ilişkin bilgi verdi. Ermenistan muhalefetinin aktif olduğu dönemde Amerikan hükümeti veya tali finansal organlarca Gürcistan devriminde olduğu gibi destekte bulunduklarına ilişkin dedikoduları tekzip etti ve bunun Amerikan NDA kuruluşunun faaliyetlerinden kaynaklandığını, bu kuruluşun muhalif ve iktidar çevrelere demokrasi eğitimi trainingleri verdiğini ifade etti.

Karabağ sorununa ilikin görüşlerini açıklayan elçi, her iki ülkenin de seçimler sonrasında müzakere sürecine başladıklarını ifade etti. Ermeni-Azeri temas noktasında son zamanlarda meydana gelen çatışmalara ilişkin endişelerini ifade eden elçi, Minsk Grubu eşbaşkanlarının bu süreçte Ermenistan ve Azerbaycan üst düzey yetkilileriyle olayları değerlendirdiklerini, taraflara temkinli olma tavsiyesinde bulunduklarını kaydetti. Tarafların henüz müzakerede ciddi önerileri dikkate alacak noktaya gelmediklerini, ne de eşbaşkanların kesin meseleler değerlendirmediklerini kaydeden Ordway, ABD’nin Ermenistan’a yaptığı 3 bölgenin teslim edilmesine ilişkin durumun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Azerbaycan tarafından duyulan savaş tehditlerini ciddi kabul etmedikleri, her iki devlet başkanı ve üst düzey yetkililerin temaslarından, her iki tarafın da savaşa başlamanın tehlikesinin bilincinde olduklarını ve buna hazır olmadıklarını gösterdiğini belirten Ordway, sorunun çözümüne yönelik ABD, Rusya ve Fransa’dan oluşan Minsk grubunun en faydalı işleyen format olduğunu, bunun dışında bir alternatifin de önerilmediğini kaydetti.

Ermenistan’ın niçin bölgesel programlarda dışladığına ilişkin soruya Ordway bunun ülkenin siyasi statüsünden kaynaklanmadığını, petrol ve gaz programları dışında tutulmasının objektif ve sübjektif gerekçeleri olduğunu hatırlattı.

AZG’ın Büyük Orta Doğu Projesi’nin (BOP) Ermenistanı kapsayıp kapsamadığına ve bunun “Genişleyen Avrupa yeni komşular” projesini dengeleme amacı mı güttüğüne ilişkin sorulara Ordway, Ermenistan veya Güney kafkasya’nın programa katılımına ilişkin herhangi bir görüşme yapılmadığını, kendilerinin Güney Kafkasya’yı Avrupa’nın bir parçası olarak gördüklerini ve AB’yi Güney Kafkasya’da daha aktif programlar için desteklediklerini ifade etti. BOP kapsamına giren ülkelerin daha demokrat hale getirilmesinin, böylece hükümetlerin terorizmle ve birbirleriyle savaşla uğraşmamalarının amaçlandığını kaydetti Ordway.

NATO Istanbul zirvesine ilişkin olarak Ordway, ABD’nin NATO’dan Güney Kafkasya’da daha aktif olma beklentisi içinde olduğunu, bunun ülkelerin arzu ve NATO’yla işbirliği yapma düzeylerine ve hazır olmalarına bağlı olduğunu kaydetti.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.