İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fener Patriği Viyana´da

Fener Rum Patriği Bartholomeos Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel’in daveti üzerine 7 günlük resmi bir ziyaret için bugün Viyana’ya geldi.

Patrik Bartholomeos, ziyaret programı çerçevesinde ilk görüşmesini dün yerel saatle 12.00’de Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil ile yaptı.

Bartholomeos daha sonra sırasıyla Dışişleri Bakanı Benita Ferrero-Waldner ve Başbakan Wolfgang Schüssel ile yarımşar saat süren birer görüşme yaptı.

Patrik Bartholomeos, Başbakan Schüssel ile yaptığı görüşmeden sonra İHA’ya yaptığı açıklamada, Avusturya Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda destek istediğini belirtti. Bartholomeos “Kültürel farklılıklardan kaynaklanan bazı soruları izah ettim. Hükümetimizin attığı cesur adımları izlediklerini ve takdir ettiklerini söylediler. Tarih alacağımızdan ümitliyim. Müzakerelerin kaç yıl süreceğini bilemiyorum ama tarih alacağımızdan eminim” dedi.

“RUHBAN OKULUNUN BU DERS YILINDA AÇILACAĞINI UMUYORUM”

Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ile iligili olarak, “Çok ümitliyiz. Gerek Başbakan, gerekse Dışişleri Bakanı ve Milli Eğitim Bakanımız açılacağını söylediler. Ümit ediyorum ki önümüzdeki haftalarda veya yazın hükümetin kararı açıklanacak ve önümüzdeki ders yılında okulumuzu açacağız” diye konuştu.

Ruhban Okulu’nun, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak mı? Faaliyet göstereceği yolundaki soruya Patrik Bartholomeos, “Biz devletin kontrolünü hiçbir zaman inkar etmedik, bundan sonra da devletin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolü devam edecektir” yanıtını verdi.

İstanbul Patrikhanesi ile Yunanistan’daki Ortodoks Kilisesi arasındaki sorunun da çözüldüğünü belirten Bartholomeos, “Bütün Ortodoks aleminin İstanbul patrikhanesini kabul ettiğini, aralarında bir sorun kalmadığını” söyledi.

Avusturya’daki Yunan Milli Okulu’nun 200. kuruluş yıldönümü törenleri ile Rum Ortodoks Kilisesi’nin temel atma törenine de katılacak olan Patrik Bartholomeos, Viyana’daki temaslarını Cumartesi gününden itibaren aynı amaçla Viyana’ya gelecek olan Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostantinos Stepanopulos ile birlikte sürdürecek.

Patrik Bartholomeos, Viyana’daki resmi temaslarını bugün de sürdürecek. Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenecek törenle Fahri Doktor ünvanı alacak olan Patrik Bartholomeos, bugün akşam da Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mithat Balkan’ın, onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.

Ziyareti çerçevesinde Avusturya’nın Steirmark ve Tirol eyaletlerine gidecek olan Patrik Bartholomeos, bölgedeki Ortodoks kileselerini ziyaret edecek ve Rum Ortodoks cemaatleriyle görüşecek.

Patrik Bartholomeos’un basına da dağıtılan ziyaret programında İstanbul’dan “Konstantinopel” diye söz edilmesi dikkat çekti. Patrikhane yetkilileri, İstanbul’daki Patrikhane’den 17. asırdan beri “Konstantinopel Patrikhanesi” diye söz edildiğini, Patrikhane terminolojisinde kullanılan bu deyimin başka bir amaçla kullanılmadığını belirttiler.

Yorumlar kapatıldı.