İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arınç´tan, Kanada Avam Kamarası´na kınama

Ankara – TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Kanada Avam Kamarası’nın 21 Nisan 2004 tarihinde kabul ettiği sözde Ermeni soykırımını tanıyan ve bunu bir insanlık suçu olarak kabul eden kararı üzerine, Kanada Avam Kamarası Başkanı Peter Milliken’e kınama mektubu gönderdi.

Kanada Avam Kamarası’nın 21 Nisan 2004 tarihinde benimsediği sözde Ermeni soykırımını tanıyan ve bunu bir insanlık suçu olarak kabul eden kararının, Türk ulusunun temsilcisi TBMM üyeleri tarafından büyük bir infialle karşılandığını ifade eden Arınç, mektubunda, “Birinci Dünya Savaşı koşullarında 1915 yılında Osmanlı Türkleri ile Ermeniler arasında meydana gelen karşılıklı bazı trajik olayların Kanada Avam Kamarası tarafından çarpıtılmış tarihi verilere dayanılarak soykırım olarak yorumlanması mazur görülmesi imkansız ağır bir hatadır. TBMM, ulusal parlamentoların tarihin tek taraflı yorumlanan olaylarını baştan yazmak için uygun platformlar olmadığına inanmaktadır. Bu hususa özellikle aslında kendi geçmişleri pek masum olmayan ülkelerin parlamentolarının dikkat etmesi gerekmektedir”dedi.

Kanada Avam Kamarası’nın bu davranışıyla Türkiye-Kanada ilişkilerinde meydana gelebilecek olumsuz gelişmelerin sorumluluğunu da üstlenmiş ocağına dikkati çeken Arınç, ayrıca, bu kararın dünyanın hassas bir bölgesinde iki komşu olan Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına da ters düştüğünü vurguladı.

TBMM’nin, Kanada Avam Kamarası’nın tarihi kasıtlı biçimde çarpıtan, yanlış ve tek yanlı nitelikteki bu kararını şiddetli kınadığını ve bu hatanın bir an önce düzeltilmesini beklediğini vurgulayan Arınç, “Parlamentoların tarihte vuku bulmuş tartışmalı olayların değerlendirilmesi için platformlar olmadığına, bunların yerine, ülkeler ve halklar arasındaki dostluk işbirliğini geliştirmek, gelecek nesillere daha barışçı bir dünya devretmek için gayret göstermeleri gerektiğine inanıyorum”dedi.

Yorumlar kapatıldı.