İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özel okullara 5 yıllık vergi istisnası geliyor

Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı teşvik tasarısına göre özel okullar 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Ayrıca yurtdışı kazancı olan, yurda getirdiğinde vergi alınmayacak.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, engellilere eğitim veren okullar dahil, okul öncesi ilk ve orta öğretime dönük özel okul yatırımlarını teşvik amacıyla, 5 yıl süreyle vergi istisnası getirileceğini bildirdi. Bakan Unakıtan, bütçe uygulamaları konusunda düzenlediği basın toplantısında, bakanlığınca hazırlanan vergi tasarıları hakkında da bilgi verdi. Çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören tasarıyla, özel okulların 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulacağını belirten Unakıtan, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcamalarının teşviki için de tasarıya, bu harcamaların yüzde 40 fazlasıyla gider yazılmasını imkan sağlayan bir hüküm konulduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük yükü faiz

Unakıtan, bu şekilde Ar-Ge yatırımlarına dönük 100 liralık harcamanın 140 lira olarak gider yazılacağını vurguladı. 100 milyon doların üzerindeki yabancı yatırımcılara, yabancı para cinsinden muhasebe tutma hakkı getirildiğini kaydeden Unakıtan, özel sektörün liman ve hava meydanları işletmeciliğini teşvik için de KDV istisnası getirildiğini anlattı.

Bakan Unakıtan Mayıs sonu itibarıyla bütçe sonuçlarının hedefler uygun olduğunu belirterek, yılın ilk 5 ayında faiz dışı fazlanın 14,5 katrilyon lira düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Bakan Unakıtan bütçe sonuçlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında sözkonusu dönemde bütçe açığının 11,5 katrilyon lira, faiz ödemelerinin de 26,1 katrilyon lira seviyesinde olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin üzerindeki en büyük yükün faiz olduğunu belirten Unakıtan, bu konuda mali disiplinin sağlanmasının ve faizlerin düşürülmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Bakan Unakıtan, Ocak-Mayıs döneminde faiz harcamalarının yüzde 16,2 azaldığına dikkat çekerek, “Faizleri düşürmediğimiz sürece Türkiye’ye iyi gün yoktur” dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomik programdaki temel amaçlarının enflasyonla mücadele, kamu borç stokunun azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması olduğunu belirtti.

Mayıs ayında enflasyonda tek haneli rakamlara inildiğini hatırlatan Unakıtan, borç stokunda da önemli azalış olduğunu söyledi. Borç stokunun milli gelir içindeki payının yüzde 70’lerde olduğunun altını çizen Bakan, bunu yüzde 60’lara çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yurtdışındaki kazançların Türkiye’ye getirilmesi

Maliye Bakanı, yeni hazırlanan tasarıyla daha önce sadece müteahhitler için uygulamaya konan, yurtdışında elde edilen kazançların Türkiye’ye getirilmesi sırasında alınan çifte verginin, diğer kesimler için de kaldırıldığını söyledi. Unakıtan, “Yurtdışı kazancı olan, yurda getirdiğinde vergi yok” dedi. Ayrıca 100 milyon doların üzerinde yabancı yatırım yapanlara, yabancı para cinsinden muhasebe tutma hakkı verilecek. Belli tutarın üzerindeki harcamalarını bankacılık sisteminden geçirmeyenler için, miktar üzerinden hem alana hem verene yüzde 5 ceza uygulanacak.

Yorumlar kapatıldı.