İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB yolunda iki dev adım

RADİKAL – ANKARA – Eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak, dün tahliye oldu. Zana, yaptığı ilk açıklamada Türkiye’nin önünde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Yargıtay, yeniden yargılamada 15’er yıl hapsi onaylanan eski DEP milletvekilleriyle ilgili kararın bozulmasını isteyen Başsavcılık tebliğnamesinden iki gün sonra, avukatların tahliye istemini jet hızıyla karara bağladı. 9. Ceza Dairesi “gelinen safha ve cezaevinde geçen 10 yıl 3 ay 8 günlük süre”yi dikkatele alarak oybirliğiyle tahliye kararı verdi. Yargıtay’ın saat 14.30’da açıkladığı tahliye kararı Ankara DGM Başsavcılığı’na saat 15.00 sıralarında ulaştı. Kararın cezaevine ulaşması bir saat sürdü. Zana ve arkadaşları, özgürlüklerine saat 18.13’te kavuşabildi.

Cezaevi önüne akın

Tahliye haberinin duyulmasıyla Ankara Merkez Kapalı Cezaevi, çok sayıda vatandaşın akınına uğradı. Leyla Zana’nın annesi Hediye Dağlı ile kızı Ruken Zana cezaevi önüne ilk gelenlerdendi. Doğan’ın eşi Kıymet Doğan ile kızları Deniz ve Dicle, oğulları Fırat ve Emre de cezaevine geldi. Eski DEP milletvekilleriyle birlikte yargılanan Sırrı Sakık da dava arkadaşlarını cezaevi önünde karşıladı. DEP’lilerin avukatı Yusuf Alataş, tahliye kararını “Türkiye’de 10 yıldır ilk kez hukuk egemen olmuştur” diye değerlendirdi.

Dört eski milletvekili daha sonra Balgat’taki DEHAP Genel Merkezi’ne geldiler. Zana burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bundan uzun bir süre önce uzun bir yola çıkıldı. Gelinen aşamada bu ülkede yeni bir dönemin başladığını, yeni bir sayfanın açıldığını, kardeşleşmenin daha gür, el ele tutuşarak, Kürt’üyle, Türkü’yle, Çerkez’iyle, Arap’ıyla, Laz’ıyla ve hatta sınırları aşarak evrensel dünya ile buluşabileceğimize inanıyorum. Bu ülke kendi içsel sorunlarını çözerse, bölgenin yıldızı haline geleceğine inancımı 10 yıl önceki gibi taptaze koruyorum.”

Çiçek: Çok rahatladık

Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, kararı, “Bu durum çok özel, gerekçeler normal. Cezalar onaylanırsa infaz kaldığı yerden başlar” diye değerlendirdi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in değerlendirmesi şöyle: “Türkiye, ciddi demokratik sağlıklı zihniyet değişimi yaşıyor. Düzenlemelerin hedefi, Türkiye’yi daha demokratik hale getirmek. Bunun enstrümanı da AB’dir. Bu karar Türkiye’yi içte de dışta da rahatlatır”

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tahliye kararının, AB’den müzakere tarihi almayı amaçlayan Türkiye’nin siyasi reformlarının sonucu olduğunu söyledi.

Şimdi ne olacak?

DEP davası sürecek, temyiz duruşması 8 Temmuz’da yapılacak. Yargıtay, DGM kararını bozarsa, DEP’liler yeniden yargılanacak. Yargıtay cezayı onaylar veya yeni mahkeme aynı yola giderse, DEP’liler cezaevine girecek. Bu durumda Zana 4 Haziran 2005, Doğan ve Dicle 2 Haziran 2005, Sadak 1 Ekim 2005’te tahliye olacak. Bozma halinde yeni yargılamada, verilen cezalar değiştiğinde ise DEP’liler hapse girmekten kurtulabilecek.

Yorumlar kapatıldı.