İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk Kürtçe yayın yapıldı

9 Haziran 2004 — Diyarbakır’da ilk Kürtçe yayını ilgiyle izleyen vatandaşlar yayının ağır bir dille yapıldığını ve anlaşılmasının zor olduğunu söylediler. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ilk Kürtçe yayının 80 yıllık bir tabuyu yıktığını söyledi.

TRT, anadilde yayın kapsamında ilk Kürtçe yayınını bu sabah saat 06.10’da Radyo 1 üzerinden yaptı. Kürtçe’nin Kirmanci lehçesiyle yapılan bu yayının tekrarı saat 10.30’da da TRT 3 televizyonundan yayınlandı.

Kürtçe programda, Kardeş Türküler adlı grubun uzun süre özel kanalların yayınlamakta tereddüt ettiği klibi de yer aldı. Programda yer alan haberlerin ise daha önce Boşnakça ve Arapça yayınlarda yer alan haberlerle aynı olduğu dikkat çekti.

Diyarbakır’da ilk Kürtçe yayını ilgiyle izleyen vadandaşlar yayının ağır bir dille yapıldığını ve anlaşılmasının zor olduğunu söylediler.

’80 YILLIK TABU YIKILDI’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ilk Kürtçe yayının 80 yıllık bir tabuyu yıktığını söyledi.

Baydemir yayınları anlaşılır bulduğunu söylerken tüm eksiklikleriyle birlikte bunu genişletmek için çaba içinde olunması gerektiğini bildirdi.

Kürtçe yayının bir kültürel hak alanı olduğunun altını çizen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, “En çok hoşuma giden alt yazıda ‘Kültürel Zenginliğimiz’ yazmasıdır. Bundan korkmamalıyız. Özel kanalların da yayın yapmasına izin verilmelidir” dedi.

Bir ilk adım olarak, bir tabunun yıkıldığını, korkudan sıyrılındığını söyleyen Osman Baydemir, yayınların hem nitelik hem nicelik bakımından genişletilmesini istedi.

Diyarbakır’da çanak antenle izlenen en az 5 Kürtçe kanal olduğunu da anlatan Baydemir, “Haberler 1 1 hafta önceki haberler. 15 dakika yayınla sınırlı kalınmamalıdır. Yoksa ‘dağ fare doğurdu’ denilecektir” diye konuştu.

“KEŞKE ÖZAL ZAMANINDA YAPILSAYDI”

Osman Baydemir, bir anketle yurttaşa yayınların içeriğini ve anlaşılır olup olmadığını sokmak gerektiğini de bildirdi. Baydemir “Keşke bu yayın uzun yıllar önce yapılmış olsaydı. Keşke Özal döneminde yapılmış tabular aşılmış olsaydı” diye konuştu.

Şanlıurfa’da da vatandaşlar, programının kendilerini memnun ettiğini ancak, yayında kullanılan dilin ağır olduğunu ve program içeriğinin genişletilmesi gerektiğini ifade ettiler.

ÇERKEZCE VE ZAZACA

Türkçe dışındaki anadillerde yapılan yayınlar önceki gün Boşnakça ile başlamış, dün de Arapça yayın yapılmıştı. TRT, yarın Çerkezce, Cuma günü ise Kürtçe’nin bir diğer lehçesi olan Zazaca’yla izleyicilerine seslenecek.

Yayınlar Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesindeki düzenlemeler kapsamında yapılıyor. Daha önce yapılan Boşnakça ve Arapça yayınlara, bazı Boşnak ve Arap kökenli vatandaşlar tepki göstermişti.

Yorumlar kapatıldı.