İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bahçeli Kürtçe yayına tepkili

9 Haziran 2004— MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, devlet eliyle ortak bir Kürt dili yaratılması ve öğretilmesi yolunun önünün açılması talebinin, terör örgütü PKK’nın öncelikli taleplerinden biri olduğunu söyledi.

Hükümet’in Kürtçe yayın için TRT’ye baskı uyguladığını söyleyen Bahçeli, kurumun AKP politikalarıyla yıpratıldığını söyledi.

Anadil yayınına sert tepki gösteren MHP lideri şöyle konuştu:

“AKP, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün ve milli birliğini hedef alan terör örgütünün siyasi amaçlarıyla bu noktada buluşmuş olmaktadır. Hükümet, bunun için TRT’ye büyük baskı uygulamış ve sonuçta amacına ulaşmıştır.

‘TRT TAHRİP EDİLİYOR’

AKP’nin dümen suyuna giren ve Türkiye için tehlikeli politikaların uygulanmasında maşa olarak kullanılmayı kabul eden TRT’nin bu durumu, AKP zihniyetinin, devletin köklü kurumlarını nasıl tahrip ettiğinin çarpıcı bir örneği olmuştur.”

VİTRİN SÜSÜ

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Belediyesi’ndeki ekibi vasıtasıyla TRT’yi yozlaştırdığını söyleyen Bahçeli, AKP’nin Kürtçe’nin yanına anadilde yayın olarak Boşnakça, Arapça ve Lazca’yı bir vitrin süsü olarak kullandığını söyledi.

NAS: ANADİLDE YAYIN KOMİK

ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas ise TRT’nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapmasını, “son derece komik” bulduklarını söyledi. TRT’nin bazı farklı dil ve lehçeleri seçmesini, bazılarını seçmemesini tasvip etmenin mümkün olmayacağını kaydeden Nas, bunun ciddiyetten uzak bir tutum olduğunu savundu.

Nas, yayınların “dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile yapıldığını ileri sürdü.

AĞAR: KÜLTÜREL ZENGİNLİK

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da, üniter devlet yapısı, Türkiye’nin toprak bütünlüğü ve Türkçe’nin resmi dil olmasının kesinliği kaydıyla anadilde yayını kültürel zenginliğin demokratik açılımı olarak gördüklerini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.