İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Baykal soykırım açıklamasını kınadı

5 Haziran 2004— Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, Fransız Sosyalist Partisi Lideri François Hollande ve Ermeni Taşnak Partisi Avrupa Başkanı Murat Papazyan ile yaptıkları ortak basın toplantısında dile getirdikleri görüşlerin haksız bir tutumu yansıttığını belirtti.

CHP Genel Başkanı Baykal, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerine başlamasının sözde Ermeni soykırımını resmen tanıması koşuluna bağlanmasının ileri sürülmesinin son derece talihsiz ve mesnetsiz bir tutum olduğunu ifade etti.

“SOYKIRIM NİTELEMESİ YANLIŞ”

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin çökme sürecindeki Osmanlı topraklarına göz dikmesi nedeniyle çıkan ve her iki tarafın da ağır zayiat verdiği, iç savaş niteliğindeki çatışmanın “soykırım” olarak nitelendirilmesinin ciddi bir sorumsuzluk örneği olduğunu vurgulayan Baykal, Fransız Sosyalist Partisi’nin soykırım fiilinin oluşması için Birleşmiş Milletler sözleşmesi gereğince belli hukuki şartların mevcut olması gerektiğini unuttuğunu ifade etti.

“DİKKAT EDİLMELİ”

Deniz Baykal, “Diğer taraftan, Ermeni teröristlerin en korkunç ve kanlı saldırılarını Fransız toprakları üzerinde işlemiş oldukları da unutulmamalıdır. Orly saldırısında Türkler ile birlikte birçok Fransız ve yabancı da can vermiş ve yaralanmıştı. Bu bakımdan, Fransız Sosyalist Partisi’nin sırf siyasi amaçlarla sözde Ermeni soykırımını destekleyerek hem tarihi gerçekleri tahrip etmeye girişmesinin, hem de Türk-Fransız ilişkilerinde bu alanda kapanmaya yüz tutmuş yaraları kanatmaya çalışmasının, Türk halkına karşı kin ve ırksal önyargıları teşvik etmesine yol açacağını özenle değerlendirmesi icap ederdi” dedi.

Baykal, “Fransız Sosyalist Partisi’nin insanların beynine kin ve nefret zehri şırıngalayarak onları birbirlerinin can düşmanı haline getirmenin ve toplumların ruhunu nesilden nesile geçecek şekilde kirletmenin ağır bir insanlık suçu olduğunu takdir etmesini bekliyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.