İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Erivan’ın uçan atom bombası

Avrupa Birliği, Türkiye sınırına yakın Metsamor nükleer santralini kapatmaktan vazgeçen Ermenistan’a yönelik 100 milyon dolarlık hibeyi askıya aldı. AB, 440 megawattlık reaktöre alternatifler üretilmesi için 100 milyon dolar hibe yardımında bulunmayı planlıyordu.

Bu çerçevede İran’dan gelecek yeni bir gaz boru hattı finanse edilecek ve bir dizi hidroelektrik santrali geliştirilecekti. AB’nin Erivan’daki Temsilcisi Alexis Louber, Erivan’dan santralin ne zaman kapanacağına dair kesin bir tarih alıncaya kadar yardımın askıda kalacağını söyledi.

Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden demiryolu bağlantısı kapalı olduğu için Rusya, nükleer yakıtı hava yoluyla Erivan’a yolluyor. Nükleer yakıtın uçakla taşınmasının yanlış bir yöntem olduğu uyarısında bulunan Louber, ‘Potansiyel bir nükleer bombayla uçmak gibi. Dünyanın hiçbir yerinde böyle birşey yok; sevkiyat deniz ya da demir yolu ile yapılır’ dedi.

Louber, ‘Prensip olarak, nükleer reaktörlerin sismik açıdan aktif bölgelerde kurulmaması gerekiyor. Bu reaktör, tüm bölge için tehlike yaratmaktadır. 1998 yılında 2004 yılında kapatılması için anlaşma yaptığımızda hemen kapatılmasını istiyorduk. Alternatif enerji kaynakları bulununcaya kadar bunun mümkün olmadığının farkındayız, ancak 2006 yılında olabilir, büyük olasılıkla da 2010 yılında’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.