İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HALKIMDAN İSTEK VE DİLEĞİMDİR

ä²îðƲðøàôÂÆôÜ Ð²Úàò

HALKIMDAN İSTEK VE DİLEĞİMDİR

Son zamanlarda Ulusal ve Cemaat basınında özellikle “Türkiye Ermenilerinin statü¬sü” dayanak alınarak Patrikliğimize ve Cemaatimize yönelik çoğunluğu daya¬nıksız, eksik bilgiye dayalı ve yanıltıcı bir çok haber ve yorum yer almıştır.

Patriğiniz olarak, bu güne kadar Cemaatimizle ilgili resmi makamlarla yaptığım temasları ve bu temasların içeriğini Cemaat kamuoyuyla paylaşmaktayım. Bu doğrultuda, kamuoyuna yansıyan son gelişmelere ilişkin genel bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Öncelikle bilinmelidir ki Devletimizin ve Hükümetimizin son yıllarda Avrupa Birliği müktesebatına uygun çalışmalarını büyük bir muhabbetle izliyorum ve bu çalışmaların yanındayım. Bu çalışmaların içerisinde, ülkemizde yaşayan Gayri Müslim azınlıklara ilişkin bazı yasal düzenlemelerin de yapıldığı bilinmektedir.

Ülkemizde uzun yıllardan beri ihmal edilmiş olan Gayri Müslim azınlıkların hukuki ve yasal statüsünün ele alınmış olması doğru olmakla birlikte; Avrupa Birliği standartlarında bir hukuki düzenin gerçekleşmesi için daha bir çok yasa, tüzük ve yönetmeliğe ihtiyaç duyulduğu da bir gerçektir. Bu düzenlemeler içerisinde Ermeni azınlık toplumunun en başta gelen sorunu olan Türkiye Ermenileri Patrikliğinin yasal statüsünün belirlenmesine ilişkin çalışmaların gerek Devlet kurumları içerisinde yer alan bazı birimlerce ve gerekse basın organlarında yer alan kimi yorumlarla ve çoğunlukla menfi biçimde eleştirildiğine tanık olmaktayım.

Bu türden menfi haber, yorum ve çalışmalar beni olduğu kadar cemaatimi de üzmektedir. Avrupa Birliğine üyeliğin gerçekleşmesi yolunda yaptığı yasal düzenlemeler ile haklı olarak tüm dünyanın takdirini toplamış olan Devletimizin, demokrasiye saygılı, hukukun üstünlüğüne inanan ve insan haklarının gerçekleşmesinden yana bir Devlet olma görüntüsünü de zedelemektedir. Devletimizin demokratik bir devlet olmasının ana dayanaklarından birini de ülke içerisinde yaşayan azınlıklara dair yapacağı hukuksal, yasal düzenlemeler ve fiili uygulamalar oluşturacaktır. Devletimizin ve hükümetimizin bu gerçeğin bilincinde olarak bu günden sonra da tüm iyi niyeti ile çalışmalarına devam edeceğine inanıyorum.

Devletimizin ve Hükümetimizin bu iyi niyetli çalışmalarına, cemaatimin tüm birey ve kurumlarının da sabırla ve aynı iyi niyetle destek vermesinin gerekli olduğunu biliyorum. Bu destek için cemaatimin her zamankinden daha çok birlik ve beraberlik içerisinde olması gerekmektedir. Böyle hareket edildiği takdirde uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş olan Türkiye Ermenilerinin gerek hukuki, gerekse yasal sorunlarının zaman içerisinde evrensel hukuk kurallarına uygun bir biçimde çözüme ulaştırılacağına inanıyorum.

Bu gün var olan koşullarda, cemaatimiz mensuplarının, her ne amaçla olursa olsun kamuoyunu yanıltıcı görüş ve haberlere itibar etmemesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyorum.

Cemaatimin, endişe ve şüphe duyduğu her konuda bir araya gelerek, fikir alış verişinde bulunması ve gerçeğin ne olduğunu açığa çıkartması mümkündür. Bunun için her zamankinden daha çok sorunlarına duyarlı vatandaşlar olmak zorundayız.

Cemaatimin bireylerinin ve kurumlarının bu bilinçle hareket etmelerini, karşılaştıkları her türlü olumsuzluğa karşın bıkmadan usanmadan tartışmalarını, ve özellikle tartışmalarını fikri bazda tutarak, ortak akılla hareket etmelerini diliyor ve bekliyorum. Ancak böyle yapıldığı zamandır ki bu ülkede barış ve huzur dolu ve sorunlarını azami ölçüde çözüme ulaştırmış bir azınlık olarak yaşama sonucunu elde ederiz.

Bu düşünce ve inancımı halkımla paylaşmak istedim.

Dua ve selamlarımla.

MESROB II

Türkiye Ermenileri Patriği

2 Haziran 2004

Türkiye Ermenileri Patrikliği

34130 Kumkapı – Istanbul

T: +90 (212) 517-0970

F: +90 (212) 516-4833

E-mail: haybad@superonline.com

Yorumlar kapatıldı.