İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BDT ÜLKELERİYLE İLİŞKİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Dün Hükümet Kabul Konutunda yapılan BDT ülkeleri Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO) Başkanlarının Plenyum oturumunda, açılış konuşmasını yapan Ermenistan Başbakanı Andranik Markaryan, Ermenistan dış ticaretinin büyük bir bölümünün AB ülkeleriyle yapılmakta olduğunu ancak BDT ülkelerüyle olan geleneksel bağın da gözardı edilmemesi gerektiğini ifade etti ve Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi bu pazarın da tekrar güçlenmesi yönünde umudunu ifade etti. BDT ülkeleri TSO esata küçük ve orta çaplı işletmelerin meselelerinin çözümüyle ilgilenmekteler. Antranik Markaryan, bu pazarda Ermenistan’ın tarım ürünleriyle, gıda sanayii ürünleri, inşaat malzemeleri ve hafif sanayi ürünleriyle yer alabileceğini kaydetti.

Oturum sonunda katılımcılar BDT ülkeleri TSO Başkanları Kurulu’nun ortak kararı olan “Küçük ve Orta Çaplı Kuruluşların Gelişimine Destek” başlıklı Anlaşmayı imzaladılar. Toplantı sonrasında yapılan basın toplantısı esnasında soruların çoğunu yanıtlayan Rusya TSO başkanı Yevgeni Primakov, Azerbaycan’ın neden katılmadığına ilişkin soruya, her ülkenin katılıp katılmama kararını kendisinin verdiğini söyledi. Önümüzdeki toplantının Bakü’de yapılacağı ve Ermenistan’ın buna katılıp katılmayacağına ilişkin soruya Ermenistan TSO Başkanı martin Sahakyan, olanak tanınırsa katılacaklarını söyledi.

Abhazya demiryolunun terar devreye girme olasılığına ilişkin soruya Gürcistan TSO Başkan Yrd. Şota Maktsarian, Gürcistan’dan Ermenistan’a yük nakli konusunda çok şeylerin yapıldığını, otoyollarının onarımı haricinde, Poti’den gelen demiryolunun da onarıldığını ifade etti. Rus tarafıyla Poti limanı yük gemilerinin geçişi için müzakerelerin devam ettiğini belirten Ş. Maktsarian Abhazya demiryolunun açılmasının bazı siyasi pürüzlerin çözülmesine bağlı olduğunu bunun dışında Kafkasya dağlarından Gürcistan-Rusya direkt demiryolu inşası düşüncesinin de değerlendirildiğini söyledi.

Basın toplantısı sonunda bir soruya yanıt olarak yaptığı açıklamada, ekonomik ilişkilerin siyasi problemlerin çözülmeden geliştirilmesini olası değil artık zorunluluk olduğunu ifade etti ve Ermeni tarafının da aynı fikirde olduğunu vurguladı.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.