İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BDT ÜLKELERİ GÜMRÜK SORUMLULARI ERİVAN’DA

Dün BDT ülkeleri Gümrük Sorumluları Kurulu olağan oturumu yapıldı. Oturumda ortak gümrük istatistikleri metodolojisi, ortak gümrük belgeleri ve gümrük hizmetlerinin basitleştirilmesi konuları değerlendirildi. Toplantıda ayrıca gümrük organlarınca oluşturulan operatif birim çalışmaları da değerlendirildi. Bu son yapı BDT ülkeleri dahilindeki mal dolaşımını kaydetme amacı taşımakta.

Oturum sonunda Ermenistan Gümrük Hizmetleri Komite Başkanı (GHKB) Armen Avedisyan, Rusya GHKB ve BDT Gümrük Hizmetleri Başkanları Kurulu Başkanı Mihail Vanin gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Rusya GHKB, BDT Gümrük Hizmetleri Birliği’nin 10 yıl önce kurulduğunu, bu süre zarfında katılımcı 12 ülkenin gümrük mezzuat, süreç ve teknolojilerinin uyumlaştırıldığını söyledi. Ermenistan ve Rusay arasındaki mal dolaşımının 2003’te % 36 ve Ermenistan’dan Rusya’ya gıda ihracatında %34 artış kaydedildiğini belirten Vanin, halihazırda BDT ortak gümrük organının oluşturulmasının sadece bir iyi dilek olduğunu söyledi.

A. Avedisyan Rusya’nın Ermenistan’ın Uluslararası Gümrük Blğ. Siyasi Komitesine alınmasında gösterdiği desteğin önemli olduğunu ifade etti.

Ermenistan ve Gürcistan arasındaki gümrük sorunlarının ikili toplantıda değerlendirileceğini ifade eden Gürcistan GHKB Georgi Kodabrelidze, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ülkesinin yeni gümrük kanunu kabul ettiğini ve Ermenistanla ortaya çıkan sorunları meslektaşıyla değerlendireceğini kaydetti. Kodabrelidze’ye göre, Gürcistan devamlı surette gümrük vergilerini düşürme gayreti içinde. Bunun transit ticaret ve ithalatı kolaylaştıracağını söyleyen Kodabrelidze, kaçakçılığa ilişkin olarak Gürcistan- Ermenistan sınırında ciddi sorunlarla karşılaşmadıklarının altını çizdi.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.