İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Bush’un başına mozaik düşer diye Ayasofya konseri iptal edildi

İstanbul’daki NATO Zirvesi’ne katılacak devlet adamları onuruna 28 Haziran’da Ayasofya’da verilmesi planlanan konser, ABD Başkanı Bush’un kafasına mozaik düşme ihtimali üzerine iptal edildi.

Amerikan istihbarat birimi CIA ajanları, NATO Zirvesi için İstanbul’a gelecek olan Bush’un yol güzergahını, gezeceği mekanları ve kalacağı yerleri birkaç aydır sıkı bir incelemeden geçiriyor.

Bu kapsamda Ayasofya Müzesi’nde de yarım gün süren bir inceleme yapan CIA, şaşırtan bir durumla karşılaştı. Bin 500 yıllık yapının kubbe ve yanlarından her gün 5 santimetre çapında birkaç mozaik düşüyordu. 60 metre yükseklikten düşen bu mozaikler insan hayatı için tehlike oluşturabiliyordu. Bu durumu tespit eden CIA ajanları, Ayasofya’nın güvenli olmadığını bir raporla NATO İstanbul Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanlığı’na bildirdi. Komite de hazırlıklarına aylar öncesinden başlanan konseri iptal ederek, kararını 6 Mayıs 2004 tarihli ve 152 sayılı bir yazıyla valiliğe iletti. İstanbul Flarmoni Orkestrası ile Mehter Takımı’nın birlikte sahne alacağı konser Topkapı Sarayı’na alındı.

Konser gerçekleşseydi mozaiklerin restorasyonu için yaklaşık 10 yıldır müzenin ortasında kurulu bulunan demir iskeleler de sökülecekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı iskelelerin sökülmesi için ihale bile yaptı. Konser için Ayasofya’nın 24 Haziran’dan itibaren ziyarete kapatılması ve yetkililer dışında kimsenin girişine izin verilmemesi planlanıyordu. Yine alınan bilgiye göre sadece Bush için müzenin bahçesine seyyar bir tuvalet kuruldu. Güvenlik ihtimaline karşı bu tuvaletin kanalizas- yon bağlantısı da yapılmadı.

Yorumlar kapatıldı.