İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: DÜŞÜK ÜCRETLER GENEL BİR GÖRÜNÜM ARZ EDİYOR

Ermenistan’daki çalışma koşul ve ücretleri 7-8 yıl öncesiyle kıyaslandığında belirli bir iyileşme göstermekle beraber, halihazırdaki ücret seviyesinin bir kişinin bile normal koşullarda hayatını idame ettirebimesinden uzak görünmekte.

Ticaret sektöründeen başlayalım, dükkanlarda tezgahtar olarak çalışanlar sabah 9’dan gecenin 22-23’üne kadar çalışmakta, tüm gün hemen hemen ayakta geçen bu çalışma karşılığında topu topu 1000-1500 dram gündelik ücret verilmekte. Bu ücrete öğle yemeği ve ulaşımın dahil olmadığını da düşünürsek işçinin eline aylık 7,5’dan 15 bine kadar bir paranın geçtiğini görürüz. Bu tip işçiler genelde 15 gün çalışıp 15 gün dinlenmekte.

Sanayi alanında da durum daha parlak değil. Hızlı gelişen gıda sektörümüzü ele aldığımızda, işçiler sabahın 8’inden akşamın 20:00’sine kadar çalışmakta ve ellerine 1000-2000 dram arasında gündelik ücret geçmektedir.

Yabancı firmaların hakim olduğu Hafif Sanayii’de ise durum biraz iyi. Bu dalda çoğunlukla bayanlar günde 8-10 saat çalışıp, Pazar günü tatil yapmakta, ancak aylık ortalama çalışma ücretleriyse 18-20 bin civarında dolanmaktadır.

Kuyumculuk işçiliği ve yüksek teknolojiler alanında durum biraz olumlu olmakla beraber, tüm işletmelerin yüksek ücret verdiğini söylemek doğru olmaz. Yabancı bir kuyumculuk firmasının 20-25.000 dram civarında ücret verdiğini de tesbit ettik. Enformasyon ve yüksek teknolojiler alnında, daimi kalifiye işçi sıkıntısı çekilirken, kaliteli elemanlar yüksek ücretli iş arayışına yurt dışı da dahil olmak üzere devam etmekteler.

Madencilik alanında aylık ortalama işçi ücretleri 75 bin dram civarında olmakla beraber, bu işin sağlık ve çalışma koşullarından ötürü tehlikelerle karşı karşıya olduğunu da hatırlatalım.

Bir önceki yönetime Çalışma koşullarını düzenlemek için İş kanunu hazırlanması acil bir sorun değildi zira, zira geçen iktidar döneminde yaklaşık 600.000 işçi kapanan tesislerden ötürü işlerinden olmuştu. Bu iktidar ise Yeni Bir İş Kanunu hazırlamakla beraber Meclis’e getirmek için acele ettiğini söylemek oldukça güç.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.