İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Soykırım iddialarını, Anadolu Medeniyetleri Müzesi çürütecek

Emekli Büyükelçi ve CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ, Ermenilerin Amerika’da kurdukları ve ‘sözde’ Ermeni soykırımını konu edinen ‘Soykırım Müzesi’ne karşılık Washington’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi kurulacağını açıkladı.

Ankara Ticaret Odası, Avrasya Bir Vakfı, Avrasya Stratejik Araştırmaları Enstitüsü ve Ermeni Araştırmalar Enstitüsü’nün düzenlediği ‘Ermeni Araştırmaları 2. Uluslararası Kongresi’ dün Ankara’da başladı. Toplantıya katılan Şükrü Elekdağ, Türkiye’nin, haklı olduğu bir davada, Ermeni lobilerinin yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla haksız duruma düştüğünü belirtti. Bunu, Türkiye’nin konuya duyarsız kalmasına bağlayan Elekdağ, devlet bazında alınamayan tedbirlerin sivil toplum örgütleri eliyle alınabileceğine işaret etti. Elekdağ, Ermeni soykırımının olmadığını kanıtlayacak belgelerle donatılacak Anadolu Medeniyetleri Müzesi için Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bağış kampanyaları başlatıldığını bildirdi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 140 bilim adamının tebliğ vereceği kongreye, İstanbul Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan hastalığı sebebiyle katılamadı. Patrik adına toplantıya katılan temsilci, Mutafyan’ın açıklamasını okudu. Mutafyan, Türk ve Ermenilerin Anadolu topraklarında kardeşçe yaşadıklarına ve aynı kaderi paylaştıklarına işaret etti. İstanbul’da Ermeni Patriği kurulmasına izin verildiğini hatırlatan Mutafyan, “Şimdi Türk ve Ermenilerin 10 asırlık birlikteliği gölgeleniyor. Lekeli tarih sayfalarını tartışarak bir yere varamayız.” dedi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, Ermeni sorunu ile ilgili ‘tanıtım, tanınma, tazminat ve toprak’ sorunlarının birer birer ortaya çıkarılacağını söyledi. ASAM Başkanı Gündüz Aktan, Türklerin soykırım yapıldığını kabul etmesi ile Ermenilerin toprak isteyeceklerinin gerçek olduğunu; ancak Lozan ve Kars antlaşmaları ile bunun ortadan kaldırıldığını söyledi. ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özdağ, bürokrasinin tüm engellemelerine rağmen kongrenin yapıldığını savundu. Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür ise konuşmasında, kan davası gütmenin Ermenilere bir şey kazandırmayacağını söyledi.

30.05.2004

Aslıhan Aydın

Ankara

Yorumlar kapatıldı.