İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

nethaber: Genelkurmay ikinci başkanı bir milliyetçilik tarifi yaptı ve bu tarifindışına çıkanları `iç düşman´ saydı

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Atatürk milliyetçiliğinin, bilinçli veya bilinçsiz olarak, özellikle bazı Avrupa ülkelerinde yanlış yorumlandığını kaydederek, ”Türkiye Cumhuriyeti devletinin milliyetçilik anlayışı etnik ve dini temele dayanmamaktadır. Bu milliyetçilik anlayışını değiştirmeye veya aşındırmaya yönelik her türlü düşünce ve girişimlerin üniter devlet yapımıza karşı olduğu şüphesizdir” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi tarafından Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen ”Türkiye, NATO ve Avrupa Birliği Perspektifinden Kriz Bölgelerinin İncelenmesi ve Türkiye’nin Güvenliğine Etkileri” konulu uluslararası sempozyum sona erdi.

Orgeneral Başbuğ, sempozyumun kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulu önder Atatürk’ün ”Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi doğrultusunda uluslararası güvenliğin sağlanmasına yönelik tüm konuların çözümünde ve işbirliğinde üzerine düşen görevi yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti:

”Ancak bu husus sağlıklı bir ulusal güvenliğe sahip olmayı da zorunlu kılmaktadır. Ulusal güvenliğimiz ise Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısının ve devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünün vazgeçilmez temel taşlarını oluşturan laiklik ve Atatürk milliyetçiliğine doğrudan bağlıdır.

Atatürk milliyetçiliği, bilinçli veya bilinçsiz olarak, özelikle bazı Avrupa ülkelerinde yanlış yorumlanmaktadır. Bu yorumlar Atatürk milliyetçiliğinin etnik temele dayandığını ve hatta Türkiye’nin önünü tıkadığını dahi iddia edecek kadar talihsiz noktalara götürülmektedir. Bu yorumu yapanlara Atatürk’ün milliyetçilik anlayışını kendi sözleriyle en iyi şekilde açıklayan ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türkiye halkına Türk milleti denir’ sözünü ve Anayasamızın 66’ıncı maddesinde yer alan ‘Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür’ ifadesini hatırlatmakta yarar olduğunu düşünmekteyiz.

Görüldüğü gibi Türkiye Cumhuriyeti devletinin milliyetçilik anlayışı etnik ve dini temele dayanmamaktadır. Bu milliyetçilik anlayışını değiştirmeye veya aşındırmaya yönelik her türlü düşünce ve girişimlerin üniter devlet yapımıza karşı olduğu şüphesizdir.”
28/05/2004 19:55

Yorumlar kapatıldı.