İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Yok olması gereken iki kavram: Azınlık ve ayrımcılık

Cüneyt ÜLSEVER

21. yüzyıla adım atarken sadece kanunlarımızdan değil, zihniyet haritamızdan da söküp atmamız gereken iki kavram azınlık ve ayrımcılıktır.

Dini azınlık kavramı ile, dini açıdan azınlıkta olanları ifade ederken belki matamatiksel olarak doğru bir tarif veriyoruz ama farkında olmasak dahi negatif ayrımcılık yapıyoruz.

Müslüman olmayan bir dostumuzun ardından sarf ettiğimiz,

– Toprağı bol olsun, sözü bana ezelden beri saçma gelir. Bu söz Allah’ın rahmetine kavuşmuş insanlar için esasında bir aşağılamadır.

Müslümanlar; Allah’ın diğer dinlerine bağlı veya hiç inancı olmasa da inananlar açısından Allah’ın kulu olan kişiden:

– Allah rahmet eylesin, sözünü hangi hakla esirgerler?

* * *

Öte yanda; cinsel tercihleri ezici çoğunluğa göre muazzam bir azınlık olsa dahi; eşcinselleri de sadece kanunlar önünde değil, zihniyet haritamızda da hayasızca dışlıyoruz.

İnsanı sadece insan olduğu için sevmek fıtratımız gereği iken; bunu beceremeyenlerin insan olma hakkını nereden buldukları sorgulanmamalı mı?

* * *

Üstelik hepimiz bir gerçeği göz ardı ediyoruz.

Hepimiz ama hepimiz bir anlamda birer azınlığız!

İstanbul’daki Sivaslılar, Fenerbahçe’de oturan Cimbomlular, üniversite mezunları, yabancı dil bilenler, körler, sakatlar, sarışınlar, mavi gözlüler, uzun boylular, kısa boylular, vb., kimileri bununla gurur duysalar dahi, hep birer azınlık değiller mi?

Üstüne üstlük rahmetli anamın:

– Bu dünya Kanuni Sultan Süleyman’a bile kalmadı, sözü anlamlı bir hatırlatma değil mi?

* * *

Bu duygular içinde aşağıda bazı bölümlerini nakledeceğim haber Türkiye’nin doğru yönde değiştiğini bildirerek içime serin sular serpti.

‘…TCK Alt Komisyonu’na ilk öneri eşcinsel örgütlerden geldi. Eşcinseller, seks işçisi olmak istemediklerini belirtip, yargıdan ‘eşcinsel indirimi’nin kaldırılmasını istediler.

Eşcinsellerin, ‘seks işçiliği’ yapmadan hayatlarını devam ettirmek istediklerini belirten…ve…eşcinseller adına konuşan Ömer Ceylan, mesleklerini yerine getirirken yapılan ayrımcılıkların önlenmesini istedi…

…Töre cinayetleriyle gündeme gelen ‘haksız tahrik’ maddesi eşcinsellerin de şikayet ettiği düzenleme oldu. Ceylan, ‘Kendisine eşcinsel ilişki teklif edildiği gerekçesiyle birini öldüren kişi bu hükümden yararlanıyor. Ölen kişinin eşcinsel olması da indirim uygulanması için yeterli oluyor’ dedi…’

* * *

Eşcinsel örgütlerin de hepimizin derdine deva olmak üzere görevlendirilmiş Yüce Meclis’ten hem lehlerine hem de aleyhlerine işleyen ayrımcılığın kaldırılması için talepte bulunması, TCK Alt Komisyonu’nun da bu talepleri dikkate alması anlamı çok yüksek bir gelişmedir.

Kanunlarımızdan silip atmamız gereken azınlık ve ayrımcılık kavramlarını Türk insanının zihniyet haritasından da sildiğimiz gün Türk olmanın gururu katlanarak artacaktır.

Yorumlar kapatıldı.