İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TARİHİ ERMENİSTAN HARİTALARI

Son zamanlarda Londra I. B. TAURIS Yayınevi’nce Tarihi Ermenistan haritaları isminde bir İngilizce eser basıldı. Ruben Kalçeyan tarafından hazırlanan, kaliteli kağıda basılmış, 127 tarihi haritayı kapsayan eser, 28*30 formatında olup, teknik hazırlıkları Erivan Printinfo tarafından yapıldı.

Tebriz doğumlu olan Kalçeyan, 1971’den itibaren haritalarla ilgilenmeye başladığını, 1981’de Londra’ya yerleşmesinden sonra, Britanya Harita Arşivlerinden de faydalanarak arşivini zenginleştirdiğini söylüyor. Eserin hazırlanmasında Fransız, İtalyan, Alman tarihi arşivleri de kullanıldı.

Eserin önsözünü yazan Armenolog Christoph Wocker, Ermenistan’ın eski haritalarda efsane bir isim değil, tarihi bir gerçeklik olduğunu da vurgulamakta.

Kalçeyan, bu çalışmasıyla Ermenistan’ın, Ptolemaios’un en eski günlerinde de, Hellenistik zamanlardan Pertler’e, Sasaniler, Arap ve hatta Osmanlı haritalarında dahi, daha 5. yy.’da Horenli Movses’in tanımladığı alanlarla aynı alanları kapsadığını göstermekte.

Ermenistan’ın İ.Ö. 6. yy’daki en eski bilinen dünya haritasından itibaren tüm haritalarda olduğunu, Gürcistan’ın bölge adı olarak ilk kez 15. yy.’da, Azerbaycan’ınsa sadece 1918 yılında haritalarda yer aldığını vurguladı.

Eserde yer alan 4 Osmanlı haritasında tarihi Ermenistan ermeni yurdu olarak yer almakta, ancak 1850 yılı sonrasında Doğu Anadolu ifadesinin kullanılmaya başlandığı görülmekte.

Harutyun Vrt. Bzdikyan

Yorumlar kapatıldı.