İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SABAH: İstanbul NATO kuşatması altında

7 bin kişinin gelmesi beklenen NATO Zirvesi’nde en kalabalık grup, bin kişilik Amerikan heyeti olacak. Amerika’yı, NATO’nun önde gelen ülkeleri Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada heyetleri takip edecek 46 ülke heyetleri, Taksim, Harbiye, Elmadağ vadisi içindeki otellerde kalacak. Basın mensupları da Taksim’deki otellere yerleşecek. Güvenlik gerekçesiyle ülke heyetleri için alternatif otellerde yer ayrıldı Zirvenin yapılacağı vadi tamamen araç ve yaya trafiğine kapatılacak. Vadi içinde oturanlar ve işyeri sahipleri de Valilik’ten kendilerine verilecek olan kartlarla evlerine ya da işyerlerine gidebilecek.

İstanbul’un evsahipliği yapacağı 28-29 Haziran’daki NATO Zirvesi’ne toplam 46 ülkenin, devlet, hükümet başkanları, dışişleri bakanları, savunma bakanları ve genelkurmay başkanları katılacak. Toplam 7 bin yabancı konuğun gelmesi beklenen zirveye katılacak heyetler arasında en kalabalık olanı Amerika. Daha önce yapılan zirvelere, NATO’nun önde gelen ülkeleri Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada en kalabalık heyetlerle katılan ülke özelliğine sahip. Zirveye katılacak heyetlerin en az üyeye sahip olanlarının bile 250 kişiden oluşması bekleniyor.

OTELLER BOŞ TUTULACAK

Güvenlik gerekçesiyle ülke heyetleri birden fazla otelde yer ayırtıyor. Yetkililerce, o tarihlerde otellerin boş tutulması istendi. 24 adet 5 yıldızlı otele sahip İstanbul’da Amerikalı heyet için Conrad, Swissotel ve Çırağan Sarayı’nda yer ayrıldı. Ülke devlet başkanları ve heyetleri, vadi içinde kalan Ceylan, Swissotel, Çırağan Sarayı, Ritz Carlton, Hyatt Regency otellerinde kalacak. Basın mensupları ve diğer görevliler de Taksim’deki otel bölgesinde kalacaklar.

YAYA DA ARAÇ DA YASAK

Zirve süresince vadinin içinde kalan Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Hilton Oteli, Askeri Müze, Şehir Tiyatroları, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun bulunduğu Gümüş Caddesi tamamen araç trafiğine kapatılacak. Caddenin TRT’nin bulunduğu girişi ile Cemal Reşit Rey’in yer aldığı çıkışı bariyerlerle kapatılacak. Vadiye sadece heyetlerin dışında akredite olan basın mensupları ve görevliler girebilecek. Her görevlinin kartı farklı olacak. Bürokratlar, korumalar, sağlık hizmetlileri, basın mensupları ayrı ayrı görevli kartı taşıyacak.

ARAÇ MEKİĞİ

Cadde tamamen araç ve yaya trafiğine kapatılacak. Görev yapacak kişilerin yanı sıra sağlık merkezi, ambulans, itfaiye, koruma gibi araçlara da “araç görev kartı” verilecek. Vadi içinde “araç görev kartı” sahipleriyle, elçilik araçlarının yanı sıra heyetlerle basın mensuplarını taşıyacak mekik araçlar olacak. Mekik araçlar heyetler için otobüs, basın mensupları için de minibüs şeklinde hazırlandı. Yabancı basın mensupları havaalanı- şehir merkezi ulaşımlarını ise kendi imkanlarıyla gerçekleştirecek. Taksim bölgesinden basın merkezine de mekik seferler düzenlenecek.

VADİ İÇİNDE OTURAN KART ALACAK

Vadi içinde kalan işyeri sahipleri ile orada oturanlar da, İstanbul Valiliği’nden verilecek kartlarla vadiden giriş çıkış yapabilecekler. Bu arada heyet ve devlet başkanlarının dışında memur ve basın mensuplarının kalacağı Taksim’de otellerin bulunduğu bölgeye de yeni düzenleme yapılıyor. Finansmanı NATO tarafından karşılanan, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, 6 trilyon liraya mal olacak düzenlemeyle, otel bölgesi yayalaştırılıyor. Araç trafiğine kapatılacak otel bölgesine sadece ihtiyaç duyulan servis, itfaiye, ambulans ve temizlik araçları girebilecek.

NEBAHAT KOÇ

Yorumlar kapatıldı.