İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hurriyet: AB için iki atak

Uğur ERGAN/ANKARA

TRT’den Kürtçe televizyon yayını kısa süre içinde başlayacak. Alanya’da yaşayan yabancılar kendi kiliselerini kurabilecek.

ANKARA, yıl sonunda Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi alabilmek için çalışmalarına hız verdi. TRT’de Kürtçe yayına kısa sürede başlama kararı alan hükümet, Alanya’da yabancıların kilise açmasına da yeşil ışık yaktı.

Reform İzleme Grubu, (RİG), dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün başkanlığında, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve ilgili bürokratların katılımıyla dün 5. kez toplandı. Toplantıda, TRT’de Kürtçe yayınların başlayabilmesi için kurum yönetmeliğindeki ‘Yayınların dili Türkçe’dir’ şeklindeki maddenin bir sıkıntı yaratıp, yaratmayacağı üzerinde duruldu. TRT Yönetim Kurulu, bu madde yüzünden ileride sıkıntı yaşanmaması için hukukçularla bugün bir araya gelecek.

KIRMANÇİ SORUNU

Gül toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ‘Bu konunun bir an önce başlaması ile ilgili gerekli tedbirleri aldık. Bunu yakında açıklayacağız. Yeni bir kanuna ihtiyaç olmadığı kanaatindeyiz’ dedi.

Toplantıda yerel Kürtçe yayın yapılıp yapılamayacağı da ele alındı. Bu çerçevede Diyarbakır’dan GÜN TV’nin ‘Kırmançi lehçesi’nde yayın yapma başvurusu görüşüldü. Kırmançi’nin Kürtler arasında en yoğun konuşulan lehçe olup olmadığı konusunda Diyarbakır Valiliği ile MGK Genel Sekreterliği’ne yöneltilen sorulara verilecek cevabın beklenmesi kararlaştırıldı.

GÜL: KOLAYLIK SAĞLARIZ

Reform İzleme Grubu, Alanya’daki Katolik ve Protestan Almanlar’ın, Kilise Kurma ve Yaşatma Derneği aracılığıyla iki kilise kurma isteklerini de görüştü. Sözkonusu dernek tüzüğündeki bazı pürüzlerin aşılmasından sonra, Alanya’da Katolik ve Protestan kiliseleri kurulmasının mümkün olacağı görüşü benimsendi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, bölgedeki gayrimüslimlerin ibadethanelerinin yapımı konusunda yasal ve idari kolaylıklar sağlanacağını kaydetti.

Gül, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunun ele alınmadığını, bununla ilgili ayrı bir çalışma yapıldığını ifade etti.

Diyarbakır’da 4 dilde afiş

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek Kültür ve Sanat Festivali için hazırlanan afişlerde Türkçe’nin yanı sıra, Kürtçe, Arapça ve İngilizce kullanıldı. Festivalin ana temasının olan gökkuşağının bütün kültür ve renkleri temsil ettiği için afişlerde 4 dilin yer aldığı açıklandı. Festivalde Leman Sam, Yıldız İbrahimova, Goran Bregoviç ve Nilüfer konser verecek.

Yorumlar kapatıldı.