İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KEY WEST İLKELERİNE GERİ DÖNÜŞ OLASILIĞI TÜRKİYE’Yİ DE ENDİŞELENDİRİYOR

29 martta Prag’da AGİK Minsk Grubu eşbaşkanlarının katılımıyla gerçekleşecek olan Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının buluşması, Bakü resmi yetkililerince sekteye uğratılması sonrasında Karabağ sorununun barışçı yolla çözümü bir çıkmaz sokağa girdi. Bunu İlham Aliyev’in savaş çığırtkanlığı taşıyan söylem ve Minsk Grubu faaliyetlerine ilişkin memnuniyetsizlik ifadeleri takip etti. Bu Haydar Aliyev döneminde temin edilen Paris ve Key West ilkelerinin İlham Aliyev’ce sekeye uğratılması hesaplarına dayanmaktaydı.

Büyük bir olasılıkla ABD, Paris ve Key West’te ulaşılan noktaların takipçisidir ve Bush’un Ulusal Güvenlik danışmanı Kondoliza Rays’ın 14 Mayıs Moskova ziyareti öncesi Dağlık Karabağ’a ilişkin Key West ilkelerinin tekrar ihdasının zorunluluğu yönündeki açıklaması bunu göstermektedir.

Türk “Haberanaliz” gazetesinin 15 mayıs sayısında Kamil Ağacan , “Kondoliza rays’ın Moskova ziyareti ve Dağlık Karabağ” başlıklı makalesinde Key West ilkelerinden bahsetmemekle beraber, Minsk grubu faaliyetlerine ilişkin memnuniyetsizlik ifade ediliyor. Burada Ağacan’ın yaklaşımları ve Azerbaycan Devlet başkanı İlham Aliyev’in yaklaşımları birbiriyle uyuşmaktadır. Ağacan yazısında, Rays’ın karabağ sorunu’nun çözümünün devamlı ertelendiğine ilişkin memnuniyetsizliğini fade ettiği ve kendilerinin Rusya’yla beraber bölge sorunlarının çözümü için ortak gayretler gösterdiklerini ancak ne yazık ki Dağlık Karabağ sorununun çözümüne bir türlü ulaşamadıklarını ifade ettiğini yazıyor.

Ağacan’da memnuniyetsizlik uyandıran durum sadece Key West ilkeleri değil, Minsk Grubu eşbaşkanlarının, bu ülkelerdeki Diaspora’nın etkisi ve eşbaşkanların Ermenistan lehine olan tavırları. Bütün bunlar Ağacan’ın yorumuyla Minsk Grubu’ndan, soruna adaletli ve kalıcı çözüm bekleme yönünde bir beklentinin temelsizliğini de ifade ediyor.

Hagop Çakıryan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.