İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NTV: ABD’ye gideceklere ön izleme

24 Mayıs 2004 — ABD’li yetkililer, 300’den fazla sınır kontrol noktasında uygulanacak sistemle, ülkeye terör saldırısı ihtimalini büyük ölçüde azaltmayı planlıyor.

Pentagon’un 11 Eylül saldırılarından sonra geliştirdiği “ABD-Ziyaret” (US-Visit) adındaki program sayesinde, fiziksel sınırların yerini sanal sınırların alması amaçlanıyor. Sanal sınırların çizilmesinden sonra, küresel bilgi ağı sayesinde bütün ziyaretciler ülkeye girişlerinden çok önce izleme altına alınmış olacaklarından, sınır güvenlik görevlileri son kontrol noktası haline geliyor.

YILDA 300 MİLYON YABANCI İZLENEBİLECEK

Ayrıca kurulacak sistem 20 federal bilgi ağını birbirine bağlıyor ve her yıl 300 milyon yabancının kişisel bilgilerini biraraya getiriyor. Güvenlik sistemi için üç farklı şirket ihaleye katılıyor ve henüz hiçbirinin sınır kontrolleri için en iyi stratejinin ne olduğuna karar vermediği belirtiliyor. Fotoğraf ve parmak izinin yanısıra, iris taraması ve radyo frekanslarıyla pasaport kontrolü gibi yöntemlerden hangisinin kullanılacağı henüz bilinmiyor.

ÖZEL HAYATA MÜDAHALE ELEŞTİRİSİ

Diğer taraftan yetkililer, programın riskli taraflarının da bulunduğunu ve her geçen gün daha karmaşık bir hal aldığını söylüyor. Avukatlar, bu sistemle federal hükümetlerin eline geniş yetkiler verildiği ve insanların henüz kendi ülkelerindeyken kredi kartları ve banka hesapları gibi bilgilere ulaşılabileceğinden, hayatlarına müdahale edileceği endişesini taşıyor. Ancak buna rağmen, bütün ülkelerden yeterli ve doğru bilginin alınabilmesi konusunu da belirsizliğini koruyor.

Yorumlar kapatıldı.