İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Kükreyen Aslan’ MGM 80 yaşında

Sinema dünyasının ‘kükreyen aslanı’ Metro-Goldwyn-Mayer, bu hafta sonu, 80. yaşını kutlayacak.

Hollywood / ABD

AA

20 Mayıs 2004 — Dünyanın en ünlü ‘düş fabrikalarından biri’ olarak bilinen, Greta Garbo, Judy Garland ve Elizabeth Taylor gibi sinema yıldızlarını dünyaya takdim eden ve 200 Oscar ödülünün sahibi MGM yapım ve dağıtım şirketi, Cumartesi günü, 57.Cannes Film Festivali’nin kapanış töreni sırasında yapılacak kutlamalarla 80 yaşına basacak.

Metro, Goldwyn ve Mayer isimli üç film stüdyosunun birleşmesiyle 1924 yılında doğan MGM, slogan olarak ‘Ars Gratia Artis’ (Sanat Sanat İçindir), 1928’te de amblem olarak ‘Leo’ isimli aslanı seçmişti.

‘Leo’nun o ünlü kükremesini kaydetme çalışmalarından bir enstantane. Bu fotoğrafta görülen çekim ekibinin ‘kaçıncı’ ekip olduğunu varın siz düşünün.

Bugüne kadar 4000’den fazla yapıma imzasını atan şirket, sadece yapım ve dağıtım alanında değil, televizyon dizileri, müzik ve interaktif ürünler konusunda da çalışıyor.

Film arşivinde, ‘James Bond’ serisi, ‘Pembe Panter’ serisi, ‘Oz Büyücüsü’, ‘Casablanca’ ve “Çıplak Ayaklı Kontes” gibi efsanevi filmlerin bulunduğu MGM, logosu olan kükreyen aslanı ile dünya sinemasının en önemli markalarından biri olarak kabul ediliyor.

Joan Crawford, Clark Gable, Katharine Hepburn, James Stewart ve Spencer Tracy gibi sinema tarihinin unutulmaz yıldızları, MGM kontratı altındaydılar. Clark Gable’ın oynadığı ‘Rüzgar Gibi Geçti’, gelmiş geçmiş en popüler film olarak biliniyor.

2.Dünya Savaşı’nın ardından başlayan müzikal akımına öncülük eden MGM, Fred Astaire, Gene Kelly ve Frank Sinatra gibi müzikal yıldızlarını da kadrosuna almıştı.

1950-1960 arasında neredeyse bütün film stüdyoları dünya çapındaki krizden ciddi boyutlarda etkilenirken, para kaybına uğramakla birlikte çok fazla zarara uğramayan MGM, ‘Ben Hur’ ve ‘Doktor Jivago’ gibi olağanüstü yapımlara imza atarak, alanındaki büyüklüğünü de gözler önüne serdi.

Günümüzde Time-Warner gibi milyarlarca dolar ciroları olan yapım şirketleri film piyasasını elinde tutsa bile, 1969’dan bu yana 87 yaşındaki milyarder Kirk Kerkorian’a ait olan ‘kükreyen aslan’, yaşlısından gencine milyonlarca izleyicinin hafızasında unutulmayacak bir yere sahip.

Yorumlar kapatıldı.