İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: KARABAĞ MÜZAKERELERİNDE ERMENİSTAN İÇİN EN ÖNEMLİSİ DAĞLIK KARABAĞ’IN STATÜSÜDÜR

Dışişleri bakanı Vartan Oskanyan dün yaptığı basın toplantısında, Karabağ sorununun düzenlenmesinde Ermenistan için önemli olanın Dağlık Karabağın statüsü sorunu olduğunu söyledi. Ermenistan’ın bu konudaki tavrının değişmediğini ifade eden Oskanyan 12-13 mayıs’ta Strazburg’da gerçekleşen Oskanyan –Mamedyarov buluşmasını faydalı olarak değerlendirdi. Görüşmenin özellikle başkanlar R. Koçaryan ve İ. Aliyev buluşmasından sonra yapılması sonrasında kapsamlı geçtiğini belirten Oskanyan, her iki başkanın da kesin direktifleri olmasından ötürü yapıcı bir diyalog kurabildiklerini ifade etti. Görüşmede gündem olmadığını ve daha çok görüş alışverişinde bulundukları da kaydetti Oskanyan.

Yedi bölge karşılığı demiryolunun açılmasına ilişkin dolaşan haaberlerle ilgili olarak, görüşme ayrıntılarını açıklamama yönünde anlaşmış oldukları için kesin bir yanıt vermezken, gündemin serbest olduğunu ve tarafların istedikleri konuyu tartışabileceklerini kaydetti. Oskanyan AGİK Minsk Grubu’nun Karabağ Sorunu’nun düzenlenmesine ilişkin yeni bir öneride bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Resmi Erivan’ın Ermenistan ve Azerbaycan Devlet başkanları ve dışişleri bakanlarının buluşmalarına taraf olduğunu belirten Oskanyan, Mamedyarov’la bir sonraki buluşmasını, haziranın üçüncü on günü içinde Prag’da gerçekleşeceğini söyledi.

Azerbaycan ve Türkiye basınında, Istanbul – NATO zirvesi çerçevesinde Ermeni-Türk-Azeri üçlü buluşmasıyla ilgili iddiaya ilişkin olarak, halihazırda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Oskanyan, ikili veya üçlü buluşmaların olası olduğunu belirtti.

Hadar Aliyev’in ölümü sonrasında oğul Aliyev’in Azerbaycan’ın Karabağ müzakerelerine sıfırdan başlamaya hazır olduğuna dair Bakü’nün resmi açıklamasına, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, “müzakerelerin bu durumda Stepanakert’le yapılması gerekir” şeklinde yanıtlamıştı. Oskanyan-Mamedyarov ikinci görüşmesi sonrasında, Bakü’nün müzakerelere sıfırdan başlamaya ilişkin dışişleri bakanının izlenimini soran AZG muhabirine Oskanyan, “Biz, Azerbaycan’ın herhangi bir durumu reddettiğine ilişkin böyle bir sonuca ulaşamayız” dedi.

Oskanyan Karabağ’da asker işlemlerin tekrar başlamasını olası görmezken, Azerbaycan’ın tekrar böyle bir hatayı yapması durumunda, Ermeni tarafının, layık olan yanıtı vereceğinin altını çizdi.

Tatul Hagopyan

Yorumlar kapatıldı.