İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ermeni iddialarına cevap: Soykırım yok, sürgün var

Türk Tarih Kurumu (TTK), Ermenilerin soykırım iddialarına Batılıların belgelerinden yola çıkarak yaptığı “matematiksel hesaplamalarla” cevap verdi. 1,5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü iddialarının çarpıklığı belgelerle ortaya konulurken Ermeni tehcirinin (zorunlu göçün) kusursuz olmadığı da vurgulandı.

Araştırmada, nakilde çekilen sıkıntı, yeterince yiyecek bulunamaması, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede yetersiz kalınması gibi sebeplerin, Ermenilerin acılarla dolu bir dönem yaşamalarına yol açtığı ifade edildi.

TTK; ABD, İngiltere, Almanya ve Osmanlı arşivleri ile misyoner arşivlerinde yaptırdığı ve yaklaşık 2 yıl süren araştırmaların sonuçlarını, “Sürgün ve Göç” adlı kitapta yayınladı. Kitapta; İngiliz, Amerikan, Alman ve Osmanlı arşivlerindeki belgelerle, katliamın yapıldığı iddia edilen 1915 yılından önceki ve sonraki Ermeni nüfusu, matematiksel olarak ortaya konuldu. Araştırmada, çok sayıda Batılı bilim adamının tarihi belgelerine göre 1914 yılında Osmanlı Devleti sınırları içinde yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’nin yaşadığı; 1918 yılında ise bu rakamın 1 milyon 479 bin olduğunun ABD’li araştırmacı David Magie’nin belgelerinde yer aldığı vurgulandı. Kapak resminde, göçe tabi tutulan Ermenilerin Alman arşivlerinden alınan fotoğrafına yer verilen kitapta; Hikmet Özdemir, Kemal Çiçek, Ömer Turan, Ramazan Çalık ve TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’ndan oluşan ekibin araştırmalarının sonuçları yer aldı. Araştırmanın sonuç bölümünde şöyle denildi:

Bu araştırmada, 1914 öncesi var olanlar ile I. Dünya Savaşı sonrasında mevcut Ermenilerin sayılarının karşılaştırılması sonucunda, 1,5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğü iddialarının tutarsızlığı ortaya çıkmıştır.

1915’te Osmanlı Devleti bilhassa Doğu ve İç Anadolu’da yaşayan Ermenileri, bazı istisnalar hariç yine kendi topraklarından olan Suriye ve Kuzey Irak bölgesine sürmüştür. Bu sürgünde, hastalıktan ve göçün elverişsiz şartlarından bir miktar Ermeni kaybı olmuştur. Bu kayıp, yüz binlere dahi varmamıştır.

Sürgün edilenlerin sayısı yaklaşık 500 bindir. Bunların çoğunluğu 1918’den itibaren eski yerlerine geri dönmüştür.

17.05.2004

AA

Ankara

Yorumlar kapatıldı.