İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıra Ermenistan´a geldi

Erdal Şafak

Başbakan Erdoğan’ın YÖK ve Üniversitelerarası Kurul’la köprüleri atan çıkışı, yıllardır yıkık duran bir başka köprüyü onarma hazırlığını gölgede bıraktı.

O hazırlık Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmayı öngörüyor. Erdoğan’ın Danıştay resepsiyonundaki sohbette verdiği mesaj, çalışmaların sona yaklaştığını gösteriyor: “Çevremizdeki bütün ülkelere gittik. Özellikle de aramızda sorun olan ülkelere. Tek Ermenistan kaldı. Ermenistan’la da temas kurmamız lazım…”

Son ayların yoğun ve hareketli gündemi nedeniyle kamuoyunun pek dikkatini çekmiyor ama Türkiye-Ermenistan ilişkilerini buzdolabından çıkarma girişimleri epey arttı. İki nedenden ötürü:

ABD önümüzdeki ay sonunda İstanbul’da yapılacak NATO zirvesinden önce Türkiye-Ermenistan sınırının açılması için uğraşıyor. Çünkü, Büyük Ortadoğu Projesi’ne Ermenistan’ı da dahil etti. Ayrıca Ermenistan, NATO’nun “Barış İçin Ortaklık” planında yer alıyor.

Türkiye, AB yolunda Ermenistan’ın engel olarak karşısına çıkmasını istemiyor. Daha açıkçası, Aralık ayındaki Brüksel zirvesinde AB liderlerinin önüne konacak İlerleme Raporu’nda Ermenistan sınırı bahanesinin yer almasını önlemek istiyor. 2003 raporuna bu konu girmişti.

Gelişmeleri tetikleme görevini ABD üstlendi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’i mart sonunda Erivan’a gönderdi. Ardından Dışişleri Bakanı Gül, “Yukarı Karabağ’da çözüm için Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan olarak üçlü görüşme düşündüklerini” bildirdi.

Sonra Moskova’dan bir açıklama geldi: “Türk-Ermeni Uzlaşma Komisyonu (TEUK), kuruluş nedeni olan sorunları büyük ölçüde çözdüğü için faaliyetine son verdi.”

2001 Temmuz’unda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın teşvikiyle kurulan TEUK bir dizi gizli çalışma yaptı ve önerilerini iki ülke hükümetlerine iletti.

Onu Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi’nin (TABDC) geçen haftaki çıkışı izledi: “Türkiye ile Ermenistan liderlerini sorunların mutlak çözümü için diyaloğa davet ediyoruz.”

Bu çağrıya ilk cevap Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’dan geldi: “Türkiye ile ilişkileri önkoşulsuz geliştirmeye hazırız.”

Erdoğan’ın mesajıyla zincirin eksik halkası da tamamlanmış oldu. NATO zirvesine kadar bazı sürprizlere hazır olun…

Yorumlar kapatıldı.