İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sansursuz: İran- Ermenistan Ortaklığı

İran ve Ermenistan, 142 kilometre uzunluğunda bir doğal gaz boru hattının yapımıyla ilgili anlaşmayı imzaladı. Ermenistan Enerji Bakanlığı Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, boru hattının yapımının bu yıl başlayacağını ve iki yıl içinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

İran ve Ermenistan arasında 142 kilometre uzunluğunda doğal gaz boru hattının yapılmasını öngören anlaşma önceki gün imzalandı. Varılan anlaşmaya göre, 200 milyon dolara mal olacağı belirtilen doğal gaz boru hattının 100 kilometrelik bölümü İran, geri kalan 42 kilometre ise Ermenistan topraklarında olacak.

İran Petrol Bakanı Biyan Zanganeh, Erivan’daki imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu projenin iki ülke arasındaki ortaklığı pekiştirmeden öte, bölgedeki istikrarı güçlendirmesi ve işbirliği alanlarını zenginleştirmesi bakımından önem taşıdığını vurguladı.

Proje uzun zamandır planlanıyordu

Bu projenin uzun zaman öncesinden planlandığı, ancak son on yıl içinde ABD ve Rusya’nın sergilediği engelleyici tutum nedeniyle bugüne kadar ertelendiği öğrenildi.

Moskova, böyle bir ortaklığın kendi bölgesel çıkarlarını olumsuz yönde etkileyeceği endişesinden yola çıkarken, ABD’nin tutumu, İran ile her türlü ekonomik ilişkiye sıcak bakmamasından kaynaklanıyor.

AB destekliyor

Bu doğal gaz boru hattı girişimini en başta Avrupa Konseyi destekliyor. Nedeni, bu projenin, AB’nin uzun yıllardır kapatılmasını istediği Erivan yakınlarındaki bir nükleer enerji santralına alternatif oluşturması. Bu arada boru hattının yapımının yanısıra, kullanım ve finansmanına ortak olmak isteyen Fransa, Çin ve Ukrayna gibi yabancı ülkelerden bir dizi aday da var.

İmzalanan anlaşmadan sonra, ilk aşamada Ermenistan’ın enerji sorununu önemli ölçüde çözecek olan boru hattı projesinin, Avrupa ülkelerinin de yararlanabileceği biçimde geliştirilmesi tasarlanıyor. Hattın Avrupa yönüne uzaması halinde projenin maliyeti beş milyar dolara yükselecek.

Yorumlar kapatıldı.