İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Eurovisyon’la prime time Türkiye, 2.2 milyar dolar

Emre ÖZPEYNİRCİ

Yarı final ve final olmak üzere toplam 36 ülkenin katıldığı ve bu akşam 24 ülkenin birincilik mücadelesi vereceği Eurovision Şarkı Yarışması İstanbul finali, tam 41 ülkede televizyonlardan canlı olarak yayınlanacak.

Bu gece finali gerçekleşecek Eurovision Şarkı Yarışması’yla 40 ülke televizyonların ana izlenme saatinde (prime time) Türkiye’yi izleyecek. Avrupa TV’lerinde 1 saniyelik reklamın 3 bin 500 dolar olduğu dikkate alınırsa, 3 saatlik yayın Türkiye için 2.2 milyar dolarlık reklam anlamına gelecek.

GEÇEN yıl Sertab Erener’in ‘Everyway That I Can’ şarkısıyla Türkiye’ye birinciliği ve gelecek finali düzenleme fırsatını getirdiği Eurovision Şarkı Yarışması’nın 49’uncusu bu akşam Abdi İpekçi Salonu’nda düzenleniyor. Yarı final ve final olmak üzere toplam 36 ülkenin katıldığı ve bu akşam 24 ülkenin birincilik mücadelesi vereceği Eurovision İstanbul finali tam 41 ülkede canlı olarak yayınlanacak ve 100 milyonun üzerinde kişi tarafından seyredilmesi bekleniyor.

Avrupa TV kanallarında 1 saniyelik reklamın ortalama 3 bin 500 dolar olduğu dikkate alındığında, üç saat sürecek Eurovision şarkı yarışmasının tanıtım bedeli parasal olarak yaklaşık 2.2 milyar dolara (3.3 katrilyon lira) denk geliyor. Bu da 60 milyon dolarlık Türkiye’nin 2004 yılı tanıtım bütçesinin oldukça üstünde seyrediyor.

Turizm ve reklam sektörü temsilcileri canlı yayının tümünde Türkiye’nin reklamının yapılmaması halinde bile Türkiye’nin tanıtım bütçesinin çok üzerinde bir tanıtımın yapılacağın kaydediyor. Uzmanlar, yarım saat bile Türkiye’nin tanıtılmasının 380 milyon dolarlık reklam değerine drenk düştüğünü belirtiyor. Diğer taraftan Eurovision’un parasal tanıtım gücü dışında süre bakımından da Türkiye’nin tanıtımı için büyük avantajlar sağladığı belirten yetkililer, ‘Parasını verseniz bile kimseden bu kadar yayın süresi satın alamazsınız. Bu şekilde Eurovision’un tanıtım desteği çok büyüktür’diye konuşuyor.

10 MİLYON DOLAR GELİR

Eurovision 2004 için İstanbul’a 5 bin 500’ü konuk, 700’ü yarışmacı ve 1500’ü olmak üzere yaklaşık 8 bin kişinin geldiği kaydedildi. Sanatçı ve bazı konuklar, Polat Renaissance, Topkapı Eresin, Holiday Inn Crowne Plaza, Akgün Otel, Merit Antique, Holiday Inn City, Kalyon, Armada, Green Park Merter Otellerinde. Yabancı gazeteci ve diğer konuklar ise, Eresin Crown, Çınar, Divan, Holiday Inn Marina, Eresin Taxim, Adela, The President, Nippon, Seminal, Aksaray, Barın otellerinde kalacak. Eurovision için gelen konukların İstanbul’a turizm geliri olarak kaldıkları süre boyunca 10 milyon dolara (15 trilyon lira) yakın bir gelir bırakmaları bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Litvanya’nın Riga şehrinde düzenlenen Eurovision yarışması sonucu düzenleyen şehir 7 milyon dolarlık bir turizm geliri elde etmişti.

FİNAL BİLETİNE 3.5 TRİLYON

Diğer taraftan yarışmanın Biletix tarafından 105 ile 175 milyon lira arasında değişen final biletleri aylar öncesinden tükendi. 7 bin 100 oturma kapasitesinin olduğu Abdi İpekçi Salonu’nda düzenlenecek yarışma için 32 bin bilet satıldı. Ayrıca 2 bin VIP misafir yarışmaya davet edildi. Satılan ortalama bilet fiyatına göre hesaplarsak Eurovision’u seyretmek için 32 bin kişi yaklaşık 3.5 trilyon lira ( 2.3 milyon dolar) para ödedi.

TRT, 5 milyon Euro bekliyor

EUROVISION Yarışması’nı düzenleyen European Broadcasting Union (Avrupa Yayın Birliği) hazırlık sürecinde TRT ile eşgüdüm içinde çalıştı. TRT’den yapılan açıklamaya göre, yarışmanın bütçesi belli değil. Normal şartlarda EBU yarışmanın yapıldığı ülkelere 5 milyon Euro’luk yardım sağlıyor. Ancak TRT yetkilileri bu paranın henüz Türkiye’ye gönderilmediğini söylüyor. Yarışma sonunda toplam harcamalar saptanacak, yüzde 40’ı EBU üyesi ülkelerinden katılım ücreti olarak alınacak.

Eurovision 41 ülkede canlı yayınlanacak

EUROVISION Yarışması’na katılan ülkeler ve yarışmanın yayınlanacağı yayınlanacak kanallar: Andorra (RTVA), Arnavutluk (RTVSH), Avusturya (ORF), Bosna-Hersek (JSBIH), Belçika (RTBF/VRT), Belarus (BTRC), İsviçre (DRS/SSR), Sırbistan Karadağ (UJRT/RTS), Kıbrıs (CY/CBC), Almanya (ARD/ND), Danimarka (DR), Estonya (ETV), İspanya (RTVE), Finlandiya (YLE), Fransa (GRF/FT3), İngiltere (BBC), Yunanistan (ERT), Hırvatistan (HRT), İrlanda (RTE), İsrail (IBA), İzlanda (RUV), Litvanya (LRT), Letonya (LTV), Monaco (TMC), Makedonya (MKRTV), Malta (MT/PBS), Hollanda (NPB/NOS), Norveç (NRK), Polanya (TVP), Portekiz (RTP), Romanya (TVR), Rusya (C1R), İsveç (SVT), Slovenya (RTVSLO), Türkiye (TRT) Ukranya (NTU).

Yarışmaya katılmadığı halde yayınlayacak ülkeler: Avusturalya (SBS), Porto Riko (MSN), Kosovo (RTK), Ermenistan (Devlet Televizyonu), Amerika.

2 bin kişi 185 bin kilometre kablo döşedi

ABDİ İpekçi Spor Salonu’nda çalışmalar yaklaşık 20 gün önce başladı. Sahnedeki ışık düzeni için gereken malzeme 16’sı yurtdışından olmak üzere toplam 20 TIR ile ses düzeni ise 5 TIR ile İsveç’ten geldi. TRT’nin de teknik malzeme taşıyan diğer araçları ile birlikte Abdi İpekçi’ye toplam 30 TIR ve 40 kamyon dolusu malzeme indirildi. Salondaki hazırlık iki hafta önce iyice hızlandı. 100’ü yabancı olmak üzere 750 teknisyen çalışmaya başladı. Yabancıların çoğu ses ve ışık sistemlerini monte eden İsveçli ekipte. Organizasyonun tüm aşamalarında görev alan personelin toplamı 2 bin kişiyi buldu. Sadece prodüksiyon için Abdi İpekçi’de 12 jeneratör desteğiyle toplam 3 gigawatt güç kullanılacağı hesaplandı. Elektrik, yayın ve bilgisayar ağı için toplam 185 kilometre kablo döşendi.

TRT’nin naklen yayınında mükemmel bir sistem kullanılacak. 4’ü jimmy jib, 2’si robot ve biri de steadycam olmak üzere toplam 16 kameralı naklen yayın düzeni kuruldu. 4 kamerayı yabancı, 12 kamerayı da Türklerin kullanması kararlaştırıldı. Soyunma odaları aynı anda 240, makyaj kabinleri 50 kişiye hizmet verebilecek. Yarışmada kuaförlük hizmetlerini MOS, makyaj hizmetlerini ise makyöz Corci ve ekibi yapacak.

Abdi İpekçi Spor Salonu 30 TIR ve 40 kamyon dolusu malzemeyle baştan yaratıldı

Yorumlar kapatıldı.